enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7496
EURO
43,6555
ALTIN
4.152,72
BIST
9.388,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
19°C
Samsun
19°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C

ABDnin 28 büyük kenti yavaş yavaş çöküyor

ABDnin 28 büyük kenti yavaş yavaş çöküyor
REKLAM ALANI
09.05.2025 10:13
1
A+
A-

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, ülkenin en büyük 28 kentinde toprak seviyesinin ciddi oranda düştüğünü ortaya koydu. 2015 ile 2021 yılları arasında elde edilen uydu radar verileri, bu kentlerin en az yüzde 65’inde toprakta belirgin düzeyde çökme yaşandığını gösterdi.

Araştırmacılara göre, çökme riski altındaki bu kentsel alanlarda yaklaşık 34 milyon kişi yaşıyor. Bu sayı, ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sine denk geliyor. Uzmanlar, çökme nedeniyle altyapı hasarları, sel riski ve bina güvenliği gibi ciddi tehditlerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

En hızlı çöken şehir: Houston

En hızlı çökme, yılda 10 mm’yi aşan oranlarla Houston’da gözlemlendi. Şehrin yüzde 40’ında toprak, yılda 5 mm’den fazla çökerken, yüzde 12’si yılda 10 mm’yi geçti. Bu durumun başlıca nedenleri arasında yer altı suyu çekimi ile petrol ve doğalgaz faaliyetleri gösteriliyor.

New York, Chicago, Dallas, Fort Worth ve Denver gibi şehirlerde de toprak yılda 2 mm’den fazla çöküyor. Özellikle New York, Las Vegas ve Washington DC gibi kentlerde, zemindeki dengesiz çökmeler altyapıda çatlaklara ve yol, köprü gibi yapılarda bozulmalara neden olabiliyor.

Araştırmacılar, ABD genelindeki büyük şehirlerde 29 binden fazla binanın yüksek ve çok yüksek riskli bölgelerde bulunduğunu belirtti. Virginia Tech’ten jeofizikçi Dr. Manoochehr Shirzaei, bu risklerin “zamanla sessizce ilerlediğini” ve hasarın genellikle ancak ciddi boyutlara ulaştığında fark edildiğini vurguladı.

Yeraltı suyu kullanımı azaltılmalı

Bilim insanlarına göre, şehirlerdeki dikey deformasyon ile yeraltı su seviyeleri arasında güçlü bir ilişki var. Bu nedenle özellikle iç bölgelerde su kullanımının azaltılması, çökme hızını yavaşlatabilir.

Kıyı şehirleri ise deniz seviyesinin yükselmesi, tuzlu su istilası ve fırtına dalgaları gibi ek risklerle karşı karşıya. New Orleans gibi şehirlerde ise yükseltilmiş altyapı sistemleri ve daha iyi drenaj çözümleri gündeme getiriliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.