GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,0255
EURO
46,9383
ALTIN
4.246,11
BIST
10.149,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
28°C
Samsun
28°C
Açık
Perşembe Açık
28°C
Cuma Çok Bulutlu
27°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C

AİHM, Malezya Hava Yolları’na ait uçağın 2014’te Ukrayna’da düşürülmesiyle ilgili Rusya’yı suçlu buldu

AİHM, Malezya Hava Yolları’na ait uçağın 2014’te Ukrayna’da düşürülmesiyle ilgili Rusya’yı suçlu buldu
REKLAM ALANI
09.07.2025 15:22
A+
A-

AİHM’de Hollanda ve Ukrayna’nın Rusya aleyhine yaptığı 3 farklı başvuruya ilişkin ortak oturum düzenlendi.

AİHM, Malezya Hava Yolları’na ait uçağın 2014’te Ukrayna’da düşürülmesi ve aynı yıl Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya’yı suçlu buldu.

Mahkeme, Rusya’nın “çatışma ortamı olmadığı sırada Ukraynalı sivilleri ve askerleri infaz etmek”, “işkence eylemleri yapmak”, “sivillerin haksız yere yerlerinden etmek” ve “yıkım, yağmalama ile zorla mülke el koymak” suçlarından sorumlu olduğuna karar verdi.

AİHM, Moskova hükümetinden, “Ukrayna’da Rusya kontrolü altındaki topraklarda veya Rus güçleri tarafından işgal edilen bölgelerde” tutuklu bulunan herkesin serbest bırakmasına ve Ukrayna’dan Rusya’ya götürülen çocukların tespit edilmesine yönelik uluslararası bağımsız bir mekanizmanın kurulması için işbirliği yapılmasına hükmetti.

Rusya hakkındaki bu karar, AİHM’nin 17 yargıçtan oluşan Büyük Dairesi tarafından alındı.

AİHM, 2014’te Malezya Hava Yollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın Amsterdam-Kuala Lumpur uçuşu sırasında Ukrayna’da düşürülmesine ilişkin Hollanda’nın ve Mart 2014’ten itibaren Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Ukraynalı sivillere yönelik “yasa dışı askeri saldırılar”, “infaz ve işkencelere” ilişkin başvurularını Ocak 2023’te kısmen kabul etmişti.

Ukrayna, Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de AİHM’ye başvurmuştu.

Olay

“MH17” sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014’te, 283 yolcu ve 15 mürettebatla Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a gitmek üzere Ukrayna hava sahasını kullanırken, Ukrayna-Rusya sınırına 40 kilometre mesafede düşürülmüştü. Uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmişti.

Hollanda, Avusturya, Belçika, Ukrayna ve Malezya’dan oluşan Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT), Malezya Hava Yollarına ait uçağın Ukrayna’da Rus ordusuna ait bir füzeyle vurulduğunu tespit etmişti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.