enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5669
EURO
43,6507
ALTIN
4.009,71
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Atakum Belediyesinden işitme engelli bireylerin sorunlarına farkındalık etkinliği

Atakum Belediyesinden işitme engelli bireylerin sorunlarına farkındalık etkinliği
REKLAM ALANI
31.01.2025
0
A+
A-

Atakum Belediyesi, Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezinde düzenlediği bilgi ve deneyim buluşmalarında ekonomiden bilime ve eğitime farklı alanlardaki uzmanları vatandaşlarla buluşturuyor. İşitme engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla merkezde bu hafta, ‘Türk İşaret Dili Atölyesi’ gerçekleştirildi. Atakum Belediyesi İşaret Dili Eğitmeni Tugay Kurtgözlü’nün konuk olduğu programda, Türk İşaret Dilinin tarihi serüveni, önemi ve yaygınlaştırılması için yapılacak çalışmalar ele alındı. 
ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ
Burcu Düzgün Çoban’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Kurtgözlü, ‘Türk İşaret Dili Nedir?’, ‘Türk İşaret Dili Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler’, ‘Sağır mı İşitme Engelli mi’, ‘Sağır Kültürü ve Sağır Bireylerin Hak Mücadelesi’, ‘Türkiye’de Sağır Mücadelesinin Tarihçesi’ başlıkları altında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Programda uygulamalı işaret dili eğitimi, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
“DÜNYADA 80 MİLYON, TÜRKİYE’DE 1 MİLYON İŞİTME ENGELLİ  BİREY VAR”
İşaret Dili Eğitmeni Tugay Kurtgözlü yaptığı konuşmada işitme engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek “Türk İşaret Dili, bu coğrafyada aslında çok uzun yıllardır var olan bir dil. Ortalama 3500 yıl öncesinde, Anadolu kayıtlarında işaret dilinin varlığını görüyoruz. İşaret dilini Türkçe’nin bir yan dili gibi düşünebilirsiniz. Türk işaret dili Türkçe’den farklı, kendi gramer yapısı ve dil bilgisi kuralları olan bir dil. İşitme engelli birey ile, yazışarak iletişim kurabileceğimiz düşünülebilir. Fakat bu mümkün değil, çünkü aynı Türkçe’yi kullanmıyoruz. Buradaki problemi çözmemiz için işaret dili tercümanına ihtiyacımız var. İşaret dili tercümanı eksikliği en çok, devlet kurumlarında hissediliyor. Düşünün hastaneye gidiyorsunuz ve karşıdaki personel işaret dili bilmiyor. Doktor işaret dili bilmiyor. Tercümanınız yok. Herkese yabancısınız. Eğer işaret dili bilen yoksa, işitme engelli arkadaşımız yeteri kadar sağlık hizmeti alamıyor. İşitme engelliler işe giremiyorlar çünkü duyma noktasında, iletişim kuramayacaklarını düşünüyorlar. İşitme engelliler bizim kadar iyi eğitim olanaklarına sahip değiller, hatta İşitme engelliler okulları kapanmaya başladı. İşitme engelli kavramı üzerinden gidecek olursak ‘Biz İşitme engelli değiliz, engellenen bireyleriz. Elde etmesi gereken birçok hakkı verilmeyen, engellenmiş bireyleriz.’ Dünyada tahmini 80 milyon Türkiye’de 1 milyon işitme engelli birey var. Samsun genelinde 8 bin, Atakum’da bin 200 işitme engelli nüfusu bulunuyor.” cümlelerini kaydetti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.