Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KKTC’de TRT Haber Haber Koordinatörü Ahmet Görmez’in gündeme iliÅŸkin sorularını cevapladı. [bakan kacır-görmez trt haber] “TEKNOFEST KKTC muhteÅŸem bir festival olacak” TEKNOFEST bugüne..
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KKTC’de TRT Haber Haber Koordinatörü Ahmet Görmez’in gündeme iliÅŸkin sorularını cevapladı.
TEKNOFEST bugüne kadar 10 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı. Muhteşem bir alan kurduk. TEKNOFEST KKTC 1-4 Mayıs tarihleri arasında güçlü izler bırakacak bir etkinlik olacak. 92 farklı kurumumuzun, halkımıza sahne olacak bir TEKNOFEST hazırladık. Son hazırlıklarımız tamamlandı, muhteşem bir festival olacak. Çok sayıda savunma sanayii ürünümüz burada milletimizle buluşmaya hazırlanıyor. İnşallah on binlerin belki yüz binlerin buluştuğu bir sahne olacak. İnşallah şimdiye kadar gerçekleşmiş en büyük etkinliğe ev sahipliği yapacağız.
105 teknoparkımız 11 bin 500 inovasyona ev sahipliÄŸi yapıyor. 1 yılda AR-GE’ye harcanan para 16 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri adım adım dünya sahnesine çıkıyor. Türk milletinin evlatları kendi alınteri ile üretiyor. Teknolojiye kendi imkan ve kabiliyetlerimizle sahip olmak önemli. Bunlar milletimizin ortak kazanımlarıdır.
Bir yandan çatışma bölgelerinde bir hareketlilik var. Bütün dünya ülkeleri teyakkuzda. Böyle bir dönemde teknolojik çalışmaları daha ileri bir noktaya taşımamız lazım. Birçok önemli savunma sanayii projesi geliÅŸtiriyoruz, Çelik Kubbe’yi inÅŸa ediyoruz. Savunma sanayiinde kaybedecek bir günümüz bile yok. Bu projelerin akamete uÄŸratılmasına da izin vermemeliyiz.
Pandemide önemli bir sınav verdik. Bütün dünya solunum cihazının parçalarını vermezken Türkiye seri üretimle solunum cihazlarını en hızlı çıkaran ülke oldu. 2 hafta gibi rekor bir süreyle seri üretime geçtik. Binlerce solunum cihazı Türkiye’nin birçok ÅŸehrine gönderildi, 30’dan fazla ülkeye de gönderildi, Türkiye bu ülkelere de nefes oldu.
Bu yılın ikinci TEKNOFEST’ini de İstanbul’da gerçekleÅŸtireceÄŸiz. TEKNOFEST gençler için ilham kaynağı oluyor. Teknoloji giriÅŸimcileri hayalini gerçeÄŸe dönüştürüyor. Binlerce yarışmacımız çok sayıda somut projelere dahil oldular. Hedefimiz 2030 yılında 100 bin teknoloji giriÅŸimi. İleride dünyada kimsenin sahip olmadığı ekosisteme sahip olacağız. YaÅŸ erkene çekildikçe hayal gücünün arttığına ÅŸahit oluyoruz. Son dönemde de eÄŸitimde de yenilikçi yaklaşımlarla çok erken yaÅŸlardan itibaren hayal kurmayı saÄŸlıyoruz. Öğrencilerimiz ilkokuldan itibaren katılabiliyor. Bizim hedefimiz her bir öğrencinin kendini keÅŸfetmesini saÄŸlamak.
Savunma sanayiinde nasıl iÅŸler yaptıysak uzay programında da baÅŸarı hikayesi yazacağız. Gün gelecek Türkiye uzay üssü de kuracak inÅŸallah. Türk savunma sanayii ürünleri için ülkeler sıraya giriyor. Dünyada BAYKAR-LEONARDO iÅŸ birliÄŸi konuÅŸuluyor. Çok farklı bir noktaya geldik, bu hepimiz için gurur kaynağı. Türkiye’nin refahına katkı sunmaya çalışıyoruz.
Hedefimiz haberleÅŸmede ihracat yapan bir ülke olmak. Yerli ve milli kabiliyeti olan 11 ülkeden biriyiz. Yerli ve milli uydularımız ile süper lige çıktık. Türksat 6A Türkiye’nin ÅŸuana kadar ürettiÄŸi en yüksek teknoloji sistemi. Milli uzay programında önemli bir hedefimiz Ay’a yükselmek. Türksat 6A ile kendi ekiplerimizle yönetebilme aÅŸamasına sahibiz. İnÅŸallah Ay misyonunu da baÅŸarıyla tamamlayacağız. Yılda 2000 uydu uzaya fırlatılıyor. Adım adım Ay’a bağımsız eriÅŸimine doÄŸru yaklaşıyoruz. Çok uzak hedefler deÄŸil. Uzay teknolojilerinde de bu geleceÄŸe en kısa zamanda eriÅŸeceÄŸiz. Türkiye kendi uzay aracını kendi roketleriyle fırlatacak.
TOGG’un önünü açmak üzere çok farklı destekleri sunduk, sunmaya devam edeceÄŸiz. Henüz 2 yaşını doldurmakta olan bir araç büyük bir baÅŸarıdır. TOGG’un yeni modeli de yollara çıkacak. Yazın milletimizle buluÅŸacak. T10F’de menzil daha yüksek olacak. Güç kaynağı olarak da hizmet sunabilecek. Elektrik de sunabilecek bir araç olarak tasarlandı.
Türkiye bir otomotiv devi. 37 milyar dolarlık ihracatımız var, 2 milyon 300 bine yakın üretim kapasitemiz var. Otomobilde 8 farklı küresel marka Türkiye’de üretim yapıyor. Bu sektör çok hızlı dönüşüyor, dönüşecek. Akıllı otomobiller, otonom kabiliyeti olan araçlar dönüşümü de beraberinde getiriyor. Biz bunlarla ilgili kritik adımlar attık. Türkiye bu dönüşümde milli bir marka ile TOGG ile sahneye çıktı. TOGG Ankara’da bir ekip kurdu. O ÅŸirketin ana misyonu sürücüsüz araç projesi geliÅŸtirmek. TOGG’un destekçisi olmayı sürdüreceÄŸiz. Bu yıl satış rekorları kıracak, göstergeler onu gösteriyor. Avrupa’da en fazla üretimin gerçekleÅŸtiÄŸi ülke biz olalım istiyoruz. TOGG’a tedarikçi olan firmalarımız TOGG’un güçlenmesine vesile olacak.
Bütün dünyada satılan askeri hava araçlarının yüzde 68’i Türkiye’ye aittir.