enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Başarısız Sovyet uzay sondası kontrolsüz şekilde Dünyaya düşebilir

Başarısız Sovyet uzay sondası kontrolsüz şekilde Dünyaya düşebilir
REKLAM ALANI
29.04.2025
0
A+
A-

Uzay gözlemcileri, Venera programı kapsamında gönderilen kapsülün yaklaşık 10 Mayıs civarında atmosfere girerek yeryüzüne çarpabileceği uyarısında bulundu. Hollandalı uydu takip uzmanı Dr. Marco Langbroek, kapsülün meteor benzeri bir etkiyle yere düşebileceğini ifade etti.

Langbroek, “Yaklaşık iki hafta içinde sıra dışı bir yeniden giriş gerçekleşecek. 53 yaşındaki bir iniş kapsülü, başarısız bir Sovyet Venera görevi kapsamında Dünya yörüngesinde sıkışıp kaldı” dedi.

Kapsül, bugüne kadar yörüngede kalmayı başardı. Ancak tasarımı gereği Venüs atmosferine dayanıklı olarak üretildiği için Dünya atmosferine girerken tamamen yanma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.

Langbroek, kapsülün paraşüt sistemine sahip olduğunu ancak bu sistemin hâlâ çalışıp çalışmadığının bilinmediğini söyledi. “Eğer yeniden girişten sağ çıkarsa, yere sert bir şekilde çarpacak,” açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 1 metre çapında ve 500 kilogram ağırlığındaki uzay aracı, atmosfere saatte 250 kilometre hızla girebilir. Uzmanlara göre, bu da bir meteor çarpmasıyla benzer etkiler doğurabilir.

Langbroek, riskin yüksek olmadığını ancak tamamen göz ardı edilemeyeceğini kaydetti. “Yeniden giriş, 51.7 derecelik yörünge eğimi nedeniyle 52 kuzey ile 52 güney enlemleri arasında herhangi bir noktada gerçekleşebilir,” dedi.

Bu da sondanın, Birleşik Krallık’tan Yeni Zelanda’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada yere düşebileceği anlamına geliyor.

Uzmanlar, kapsülün tam olarak ne zaman ve nereye düşeceğini belirlemek için takibi sürdürüyor. Mevcut modellere göre, yeniden girişin 9-10 Mayıs 2025 tarihleri arasında olması bekleniyor. Ancak Langbroek, “Giriş anı yaklaştıkça belirsizlik azalacak olsa da, tam gününde bile kesinlik sağlamak zor” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.