GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,2470
EURO
46,7961
ALTIN
4.321,03
BIST
10.225,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
30°C
Samsun
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Açık
30°C

Bir öğrenci sahilde 145 milyon yıllık fosil buldu, yeni bir tür keşfedildi

Bir öğrenci sahilde 145 milyon yıllık fosil buldu, yeni bir tür keşfedildi
REKLAM ALANI
16.07.2025 06:50
A+
A-

Portsmouth Üniversitesi paleontoloji öğrencisi Benjamin Weston tarafından bulunan fosilleşmiş alt çene, dinozorlarla aynı dönemde yaşamış küçük bir memeliye ait.

145 milyon yıllık çene kemiği

Weston, Dorset’teki Durlston Koyu kayalıklarında arazi çalışması yaparken, yalnızca 16.5 mm uzunluğundaki bir alt çene fosiline rastladı.

Bu çene, küçük tümsekli arka dişleriyle tanınan ve “multituberkülat” adı verilen antik bir memeli grubuna ait.

Bu memeliler, 130 milyon yıl boyunca hayatta kalmış ve fare boyutundan kunduz büyüklüğüne kadar farklı türler geliştirmişti.

Novaculadon mirabilis: Yeni türün adı

Yeni türe Novaculadon mirabilis adı verildi. “Novacula”, hayvanın jilet gibi keskin arka dişlerine, “mirabilis” ise olağanüstü iyi korunmuş fosiline atıfta bulunuyor.

Fosilin önünde uzun, keskin bir kesici diş, ardından boşluk ve dört keskin kenarlı küçük azı dişi bulunuyor.

Sanatsal canlandırması, hayvanın avuç içine sığacak büyüklükte, benekli ve çizgili, tüylü bir yapıya sahip olabileceğini gösteriyor.

Diş yapısı, Novaculadon’un muhtemelen solucan ve böcek gibi küçük omurgasızlarla beslenen omnivor bir tür olduğunu düşündürüyor.

Bir asırlık aradan sonra gelen ilk multituberkülat çenesi

Bu, Swanage bölgesinde Viktorya döneminden bu yana bulunan ilk multituberkülat çene kemiği. Fosilin detaylı incelemesi, türün tamamen yeni olduğunu doğruladı. Araştırma, Geologists’ Association dergisinde yayımlandı.

Dijital diş ameliyatı: CT tarama ve 3D baskı ile analiz

Fosil, kaya parçalarıyla çevrili olduğu için geleneksel yöntemlerle zarar görmeden incelenmesi zordu. Bu nedenle Portsmouth Üniversitesi, gelişmiş CT tarama teknolojisi kullandı. Elde edilen görüntüler, Abu Dabi’de görev yapan eski öğrenci Jake Keane tarafından dijital olarak işlendi. Keane, çevre kayaları sanal ortamda “temizleyerek” her dişi ayrı ayrı ortaya çıkardı.

Ardından, üniversitenin 3D baskı laboratuvarında 10 kat büyütülmüş kopyalar üretildi. Böylece fosile zarar vermeden detaylı inceleme yapılabildi.

Araştırma, erken memelilerin dinozorların egemenliğinde nasıl hayatta kaldığını ve ekolojik boşlukları nasıl doldurduğunu gösteriyor. Multituberkülatlar, Kretase sonundaki büyük yok oluştan sağ kurtulsalar da yaklaşık 33 milyon yıl önce Oligosen döneminde nesilleri tükendi.

 

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.