Hac farizasını yerine getirmek için binlerce hacı adayı, bu yıl da büyük bir heyecanla hazırlıklara başladı. Türkiye’den ilk kafileler, düzenlenen programlarla dualar eşliğinde kutsal topraklara uğurlanıyor. Hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanlığının sağladığı güvenli ulaşım, kaliteli konaklama, düzenli yemek, sağlık desteği ve rehberlik hizmetleriyle hac farizasını yerine getirecek.
Diyanet TV’de ekranlara gelen “Diyanet Gündemi” programında Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar, sunulan hizmetlerin kapsamı ve hac organizasyon süreci izleyiciye aktarıldı.
Programa konuk olan Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmaların; hac ibadetinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi noktasındaki önemine dikkat çekti.
Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Bircan, “Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün kuruluş amacı, İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadetini güvenli, sağlıklı ve hizmet talebine uygun şekilde gerçekleştirmektir.” ifadelerini kullandı. “Genel müdürlüğümüz hacı adaylarımızın sorunsuz bir şekilde ibadetlerini yerine getirebilmesi için önemli bir hizmet sunmaktadır.” diyerek Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün önemine işaret etti.
Bircan, “Devletimiz tarafından hac ibadetinin en iyi şartlarda yapılabilmesi için belli usuller belirlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığının bünyesinde çalışan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, bu usulleri belirleyerek en iyi şartlarda hizmet sunulmasını sağlamaktadır.” dedi. Kurulun, her yıl toplanarak temel esasları belirlediğini ve alınan kararların Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulandığını kaydetti.
Hizmetlerin kapsamı hakkında detaylı bilgi veren Bircan, “Hacı adaylarımızın kalacağı otellerin standartları, yemek hizmetleri, Arafat’taki çadırların özellikleri gibi tüm detaylar, ilgili kurulumuz tarafından belirlenir ve uygulamaya geçirilir.” dedi. Bu planlamaların, hacıların kutsal topraklarda en iyi şartlarda ibadet edebilmeleri için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığının hac kurasında adalet ilkesine önem verdiğine değinen Bircan, uygulanan katsayı esaslı kura sisteminin bu hassasiyeti yansıttığını belirtti. “Katsayı kura sistemimiz sayesinde, uzun yıllardır başvuru yapmış olan hacı adaylarımızın önceliği gözetiliyor. Hacı adaylarımızın bekleme sürelerine göre daha adil bir şekilde değerlendirilmesi sağlanıyor.” diyen Bircan, bu sistemin dünyada örnek gösterildiğini ifade etti. “Şu anda uyguladığımız katsayı kura sistemimizin işleyişi, başka ülkeler tarafından da incelendi. Çünkü biz, her bir vatandaşımızın hakkını koruyarak adaletli bir uygulama yapmaya gayret ediyoruz.” sözleriyle adalet odaklı hizmet anlayışını vurguladı.
Bircan, hac organizasyonunun gerekliliğine Hz. Peygamber döneminden örneklerle de değindi. Hz. Muhammed döneminde hacı adayları için yapılan hizmetleri “Peygamber Efendimiz (sas) zamanındaki Mekkelilerin, Kabe-i Muazzama’ya gelen kişilere sundukları su ikramı gibi hizmetler vardı. Gelenlerin rahat bir şekilde konaklaması, yemek ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan hizmetler, haccın manevi iklimini ortaya koyuyordu.” şeklinde anlattı.
Son olarak, dünya genelindeki hac taleplerinin yoğunluğuna değinen Bircan, Türkiye’nin hac kotasının artırılması için her yıl resmi girişimlerde bulunduklarını ifade etti. “Ülkemizin artan nüfusuna paralel olarak, Suudi Arabistan makamlarından kontenjan artırımı talep ediyoruz. Hac özlemiyle yaşayan vatandaşlarımızın kutsal topraklara ulaşmaları için elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuştu.