GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,2578
EURO
46,8135
ALTIN
4.323,66
BIST
10.262,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
29°C
Samsun
29°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C

Brent petrolün varili 68,24 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 68,24 dolardan işlem görüyor
REKLAM ALANI
16.07.2025 09:46
A+
A-

Dün 68,83 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 68,29 dolar seviyesinde tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.17 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,07 azalışla 68,24 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 65,63 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikasına ilişkin belirsizliği artırması ve küresel arzda kesinti yaşanmayacağına ilişkin beklentiler doğrultusunda geriledi.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,3 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda yüzde 2,7 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Aylık enflasyon ocaktan, yıllık enflasyon da şubattan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de haziranda aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,9 artış kaydetti. Piyasa beklentisi, çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3 olması yönündeydi.

Enflasyonda yukarı yönlü hareketin görülmesinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylülde faiz indirimi yapacağına ilişkin beklentiler zayıflarken, Banka’nın yıl içinde toplam iki kez faiz indirimi yapacağına ilişkin öngörüler korundu.

Yüksek faiz oranlarının, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yol açarak petrol talebini azaltacağı ve fiyatları aşağı yönlü etkileyeceği tahmin ediliyor.

Bunun yanı sıra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretiminin arttığına işaret eden veriler de piyasa oyuncularının arz endişelerini hafifleterek, fiyatların aşağı yönlü hareketini destekledi.

OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, grubun üretimi haziranda bir önceki aya göre günlük 220 bin varil artarak 27 milyon 23 bin varile yükseldi. Aynı dönemde, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam ham petrol üretimi ise günlük 349 bin varil artarak 41 milyon 560 bin varil olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca grup, bu yıla ilişkin küresel petrol talebi artış öngörüsünü değiştirmeyerek, küresel talebin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin varil artarak 105 milyon 130 bin varile ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Artan arz karşısında talebin sabit kalacağı beklentisi, piyasada arz fazlası algısını güçlendirerek fiyatları baskıladı.

Öte yandan, Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’de ham petrol stoklarının geçen hafta önceki haftaya göre 19 milyon 100 bin varil arttığını bildirdi. Beklentiler stokların 2 milyon varil düşeceği yönündeydi. Beklenenin üzerinde görülen artış, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesinde talep endişelerini besleyerek fiyatları aşağı çekti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin gün içinde resmi stok verilerini açıklaması bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 74,72 doların direnç, 63,23 doların destek olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.