enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

CocaCola 18 milyon balinanın midesini dolduracak kadar plastik atık üretecek

CocaCola 18 milyon balinanın midesini dolduracak kadar plastik atık üretecek
REKLAM ALANI
27.03.2025 06:46
0
A+
A-

Raporda, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olası tehlikelerine de dikkat çekiliyor. Bilim insanları, bu küçük plastik parçacıklarının kanser, kısırlık ve kalp hastalıklarıyla bağlantılı olabileceğini ifade ediyor.

Bu miktarın, yaklaşık 18 milyon balinanın midesini dolduracak seviyede olduğu belirtiliyor.

Oceana’nın kurumsal çevre kirliliğiyle mücadele kampanyalarını yöneten Matt Littlejohn, “Coca-Cola, açık ara dünyanın en büyük içecek üreticisi ve satıcısı. Bu yüzden okyanus kirliliği üzerindeki etkileri büyük önem taşıyor” dedi.

Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Danone ve Altria, 2024 yılında Science Advances dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre dünyanın en büyük plastik atık üreticileri arasında yer alıyor.

Şirketin plastik tüketimi 2030’a kadar 4 milyon tonu aşabilir

Oceana, Coca-Cola’nın 2018-2023 yılları arasında kamuoyuna açıkladığı ambalaj verileri ile satış artış tahminlerini birleştirerek, şirketin plastik kullanımının 2030’a kadar yıllık 4,13 milyon tonu aşacağını öngörüyor.

Plastik atıkların su ekosistemlerine karışma oranını hesaplamak için ise 2020 yılında Science dergisinde yayımlanan hakemli bir yöntem kullanıldı.

Bu hesaplama sonucunda, Coca-Cola’nın plastik atığının her yıl yaklaşık 220 milyar adet yarım litrelik plastik şişeye denk geleceği belirlendi.

Çözüm: Tekrar kullanılabilir ambalajlar

Oceana, plastik atığın azaltılması için en etkili yöntemin tekrar kullanılabilir ambalaj sistemlerine dönüş olduğunu belirtiyor. Dönüştürülebilir cam şişelerin 50 defa, daha kalın PET plastik şişelerin ise 25 defa yeniden kullanılabildiği vurgulanıyor.

Coca-Cola, 2022 yılında tekrar kullanılabilir ambalajların “atık azaltmada en etkili yöntemlerden biri” olduğunu kabul etmiş ve 2030 yılına kadar ambalajlarının %25’inin bu yöntemle sağlanacağını taahhüt etmişti.

Ancak şirket, Aralık 2024’te yayımladığı yeni sürdürülebilirlik yol haritasında bu hedefi sessizce kaldırdı.

Şirket, güncellenen hedeflerinde geri dönüştürülmüş plastik kullanımını artırmayı ve toplama sistemlerini geliştirmeyi önceliklendirirken, gazlı içecek şişelerinin geri dönüşümünün zorluklarına ve tüketici alışkanlıklarını değiştirme konusundaki güçlüklerine dikkat çekti.

Çevre savunucuları, geri dönüşümün tek başına çözüm olmadığını ve genellikle şirketlerin sorumluluğu tüketicilere yüklemek için kullanıldığını savunuyor. Littlejohn, “Geri dönüşüm harika bir şey, yanlış anlaşılmasın. Ancak eğer geri dönüştürülmüş plastiği, tek kullanımlık plastik üretmek için kullanıyorsanız, bu büyük bir sorun” dedi.

Coca-Cola yeniden kullanılabilir ambalaj altyapısına sahip

Plastik üretiminin fosil yakıtlarla bağlantılı olması, şirketlerin plastik kullanımını doğrudan iklim değişikliğine katkı sağlayan bir unsur haline getiriyor.

Ancak uzmanlar, Coca-Cola’nın yeniden kullanılabilir ambalaj sistemlerini genişletme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Şirket, Brezilya, Almanya, Nijerya ve ABD’nin güneyindeki bazı bölgeler de dahil olmak üzere pek çok ülkede büyük ölçekli yeniden dolum sistemleri işletiyor.

Littlejohn, “Coca-Cola, sektördeki en büyük yeniden kullanılabilir ambalaj altyapısına sahip. Bunu genişleterek diğer içecek şirketlerine de örnek olabilir” ifadelerini kullandı.

Coca-Cola ise AFP’ye yaptığı açıklamada, geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını artırmak ve toplama sistemlerini geliştirmek üzerine çalıştıklarını belirterek, “Yeniden kullanılabilir ambalaj seçeneklerini genişletmeye yatırım yapmaya devam ediyoruz ve bu çalışmalarımız tüketici odaklı stratejimizin bir parçası olarak sürecek” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.