Diyanet İşleri Başkanlığı, yarım asrı aşan hac tecrübesiyle 2025 hac organizasyonuna dair tüm hazırlıklarını tamamladı. Başkanlık, bu yıl yaklaşık 85 bin hacı adayına 4 bine yakın personeliyle hizmet verecek.
Diyanet Haber’e Mekke-i Mükerreme’de açıklamalarda bulunan Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü ve Hac İdare Merkezi Başkanı Remzi Bircan, organizasyonun ana misyonunun hacı adaylarına din hizmeti sunmak olduğunu ifade ederek, “Bizlere emanet edilen her bir hacı adayı ve umrecimizi eğitmek istiyoruz ve onlara Türkiye’de olduğu gibi bir din hizmeti sunmak için biz bu işlerle iştigal etmekteyiz” dedi.
Bircan, konaklamadan sağlık hizmetlerine, ulaşımdan fetva ve irşad faaliyetlerine çok geniş bir yelpazede hizmet sunduklarını belirterek, “Hacılarımızın konaklayacağı otellerin hazır hale getirilmesi Arafat’taki konaklayacakları çadırların kurulması, hacılarımızın havalimanlarına indikten sonra otellerine gelmesi, otellerinden Arafat’a çıkması, Arafat’tan tekrar inmesi gibi bir hizmet sunuyoruz. Dolayısıyla bu hizmet çok kıymetli bir hizmettir. Biz bu hizmetlerle beraber; hem otellerdeki karşılama ekibini yapan, havalimanında onları uğurlayan ve karşılayan, hastalandığında hastaneye giden ve 24 saat esasına göre kafilemizde bulunan kafile başkanımız, grup hocamız ve hanım irşat görevlimizle beraber bu sene yaklaşık 4 bin görevlimizle hacımıza hizmet etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Kalite için anket, değerlendirme ve denetim
Her hac sezonunun ardından tüm hizmetlerin kapsamlı şekilde değerlendirildiğini vurgulayan Bircan, şu bilgileri verdi:
“Buradaki hizmetlerimizin bir ölçümünü yapıyoruz. Kullanılan oteller, verilen yemek hizmetleri, kullanılan otobüsler, uçaklar ve görevlilerimizin kendi hazırlıkları gibi bütün alanlarda yaptığımız hizmetleri vatandaşlarımız tarafından bir ankete tabi tutuyoruz. Bu anketlerden çıkan sonuca göre bir sonraki yılda daha iyileştirme adına oralara dokunuyoruz. Her hac döneminden sonra muhterem Diyanet İşleri Başkanımızın da riyasetleriyle hacda görevli olan ekiplerden örnekleme yaparak bir toplantı yapıyoruz. Vermiş olduğumuz her alandaki hizmeti baştan aşağı değerlendiriyoruz. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yine bu sene ilk defa başmüfettişlerimiz gelerek, onların da işin içine girmesi; seyahat acentelerimizle ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen kardeşlerimizin hizmetlerini bir üçüncü gözle değerlendirmeye aldık. Bununla yetinmedik, Cumhurbaşkanlığımız Devlet Denetleme Kurulu tarafından da sunulan bütün hizmetleri rapor hâline getiriyoruz. Ve sahada görülen sorunları onlardan alarak, bir sonraki yıl aynı sorunları yaşamamak adına, ekip halinde bir çalışma yapıyoruz.”
Hacı adaylarına özel mobil hat
Bu yılki en dikkat çekici yeniliklerden biri olarak tüm hacı adaylarına mobil hat verildiğini duyuran Bircan, “Hac organizasyonumuzda her yıl bir takım yenilikler yapmaya çalışıyoruz. Biz önceki yıllarda her bir görevlimize bir adet telefon hattı veriyorduk. Bu senenin en büyük yeniliklerinden bir tanesi de telefon hatlarının hacı adaylarına verilmesi oldu. Her bir hacı adayımıza bir adet telefon hattını, bu sene ilk defa muhterem Başkanımızın talimatlarıyla verdik.” şeklinde konuştu.
Özel diyet yemeği ve çölyak hizmeti
Mekke’deki Diyanet Hastanesi’nde bu yıl ilk defa hasta hacılara özel diyet yemek sunulduğunu ve çölyak hastalarına yönelik hizmetlerin de geliştirildiğini belirten Bircan, “Artık hastalarımıza özel menüler odalarına kadar ulaştırılıyor. Bu uygulama büyük memnuniyet oluşturdu” dedi.
Bircan, hacda görevli personelle birlikte her bir hacı adayının ibadetlerini huzurla yapabilmesi için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
Hacı adaylarının 65 bini kutsal beldeye ulaştı
Türkiye’den kutsal topraklara intikallerin devam ettiğini dile getiren Bircan, “85 bin kişilik kontenjanımızın 65 bini şu anda kutsal beldeye ulaşmış durumda. Geriye kalan 20 bin kişilik kısmın da önümüzdeki günlerde Mekke-i Mükerreme’ye gelerek Arafat vakfesine çıkacaklar ve hacı olacaklar.” şeklinde konuştu.