GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,1009
EURO
44,5295
ALTIN
4.169,33
BIST
9.181,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
21°C
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Çok Bulutlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
19°C

Dünya rekoru kırıldı: Yeni malzeme, lityum iyon iletkenliğinde çığır açtı

Dünya rekoru kırıldı: Yeni malzeme, lityum iyon iletkenliğinde çığır açtı
REKLAM ALANI
28.05.2025 08:28
A+
A-

Lityum, antimon ve az miktarda skandiyumdan oluşan bu yenilikçi malzeme, lityum iyonlarının şimdiye kadar bilinen tüm alternatiflere göre yüzde 30’dan daha hızlı hareket etmesini sağlıyor. Bu gelişme, daha hızlı şarj olan ve daha verimli çalışan bataryaların önünü açabilir.

Kristal yapıdaki boşluklar iyonları hızlandırıyor

Profesör Thomas F. Fässler liderliğindeki ekip, malzemenin yapısında lityum atomlarının bir kısmını skandiyum atomlarıyla değiştirerek kristal kafes içinde “boşluklar” (vakanslar) oluşturdu. Bu sayede lityum iyonları bu boşluklardan daha kolay geçebiliyor ve iletkenlikte rekor seviyelere ulaşılıyor.

Katı hal bataryalarının sunduğu yüksek enerji yoğunluğu ve yangın riskini ortadan kaldırma potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, bu buluş enerji depolama teknolojilerinde yeni bir sayfa açabilir.

Ölçüm süreci zorluklarla doluydu

Yeni maddenin iletkenliği o kadar yüksekti ki, ölçüm sonuçlarının doğrulanması için üniversite bünyesindeki Teknik Elektrokimya Kürsüsü ile iş birliği yapıldı.

Ortak yazar Tobias Kutsch, iletkenliğin hem iyonları hem de elektriği taşıyabilmesi nedeniyle ölçüm yöntemlerini özel olarak uyarlamak zorunda kaldıklarını belirtti.

Yeni sınıf malzeme ve patent başvurusu

Fässler, bu keşfin yalnızca lityum-antimon kombinasyonuyla sınırlı olmadığını, aynı yapının lityum-fosfor sistemlerine de uygulanabileceğini ifade etti.

TUMint.Energy Research’ten Jingwen Jiang ise geliştirdikleri yöntemle yalnızca skandiyum ekleyerek yüksek performans sağladıklarını, önceki rekor sahibinin ise beş farklı elemente ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Malzemenin ısıl kararlılığa sahip olduğu ve geleneksel kimyasal yöntemlerle üretilebildiği belirtilirken, ticari kullanıma geçmeden önce daha fazla test yapılması gerektiği ifade edildi.

Gelişmenin potansiyeli göz önünde bulundurularak patent başvurusu da yapıldı.

Bilim insanları, bu buluşun yalnızca batarya teknolojileri için değil, geniş bir yelpazedeki malzemelerde iletkenliğin artırılması için de yol gösterici olabileceğini düşünüyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.