enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,6505
EURO
43,7496
ALTIN
4.139,37
BIST
9.074,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Yağmurlu
14°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C

Dünya’nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001’ini keşfettik

Dünya’nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001’ini keşfettik
REKLAM ALANI
08.05.2025 07:59
2
A+
A-

Ocean Discovery League, Scripps Okyanografi Enstitüsü ve Boston Üniversitesi’nden araştırmacılar, şu ana kadar derin deniz tabanının ne kadarının görsel olarak kaydedildiğini, halka açık veriler üzerinden hesapladı.

67 yıldır derin deniz dalışları kaydedilirken, insanlığın derin deniz tabanının yalnızca yüzde 0.0006 ile 0.001’ini keşfetmiş olduğu ortaya çıktı. Bu üst tahmin, 3.823 kilometrekarelik (1.476 mil kare) bir alana karşılık geliyor; bu, Amerika’nın en küçük eyaletlerinden Rhode Island’dan biraz daha büyük ya da Belçika’nın onda biri kadar bir alan.

Çalışmanın baş yazarı ve derin deniz kaşifi Katherine Bell ve ekibi, bu tahminleri daha iyi kavrayabilmemiz için birkaç görsel karşılaştırma sundu.

Derin deniz tabanı ve Belçika’nın görsel karşılaştırması

Örneğin, aşağıdaki görüntü, derin deniz tabanının, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısına yerleştirilmiş halini gösteriyor.

Dünya'nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001'ini keşfettik

Avrupa’ya daha aşina olanlar içinse, aynı miktarda derin deniz tabanı, Belçika üzerine yerleştirilmiş şekilde sunuluyor.

Dünya'nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001'ini keşfettik

Araştırmacılar, derin deniz tabanının yalnızca minik bir yüzdesine dair görsel kaydımız olduğunu belirtiyor. Oysa bu ekosistem, Dünya yüzeyinin yüzde 66’sını kapsıyor.

Yapılan gözlemlerin yüzde 30’u ise 1980 öncesine ait siyah-beyaz düşük çözünürlüklü fotoğraflardan oluşuyor.

Çalışmanın yazarları, 200 metreden daha derin dalışlara dair 43.000’den fazla kayıt topladı ve bu verilerden yola çıkarak derin deniz keşiflerinin tarihsel gelişimini inceledi. Bu kayıtlara özel sektörün petrol ve gaz keşifleri dahil edilmemiştir.

Derin deniz keşiflerinin artışı ve küresel eşitsizlikler

1960’lardan 2010’lara kadar, derin deniz dalışlarının sayısı dört kat arttı. Ancak zamanla bu keşifler daha çok kıyılara ve sığ denizlere yoğunlaşmaya başladı.

1970’lerde, tüm dalışların neredeyse yüzde 60’ı 2.000 metreden derin yapılırken, 40 yıl sonra bu oran sadece dörtte bir oldu.

Bugün, dünya okyanuslarının yüzde 97’sinin derinliklerini keşfeden beş ülke bulunuyor: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Yeni Zelanda, Fransa ve Almanya.

Derin okyanusun korunması için acil adımlar gerekli

Ocean Discovery League Başkanı ve kurucusu Bell, “Derin okyanusa yönelik hızla artan tehditlerle – iklim değişikliği ve potansiyel maden çıkarma gibi – bu kadar geniş bir bölgenin sınırlı keşfi, bilim ve politika açısından büyük bir sorun oluşturuyor” dedi.

“Kaynak yönetimi ve korunma konularında bilinçli kararlar alabilmek için derin okyanusun ekosistemlerini ve işleyişlerini çok daha iyi anlamamız gerekiyor.”

Eğer dünya çapında 1.000’den fazla keşif platformu kurarsak bile, Bell ve ekibi, Dünya’nın tüm deniz tabanını görselleştirmenin yaklaşık 100.000 yıl süreceğini öngörüyor.

Araştırmanın sonuçları, küresel derin okyanusların keşfi ve incelenmesinde köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Bu çalışma, Science Advances dergisinde yayımlandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.