GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,2835
EURO
46,8268
ALTIN
4.297,22
BIST
10.338,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Yağmurlu
29°C
Samsun
29°C
Yağmurlu
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Az Bulutlu
29°C

Dünyanın en büyük Mars taşı 5,3 milyon dolara satıldı

Dünyanın en büyük Mars taşı 5,3 milyon dolara satıldı
REKLAM ALANI
17.07.2025 07:02
A+
A-

24,5 kilogram ağırlığındaki bu meteorit, çoğunlukla birkaç gram ya da santimetrelik parçalardan oluşan Mars kökenli göktaşlarının çok üzerinde bir büyüklüğe sahip. Sotheby’s’e göre bu örnek, bugüne kadar bulunan bir sonraki en büyük Mars taşından yüzde 70 daha büyük.

2023’te Nijer çölünde keşfedildi

Kasım 2023’te Nijer’in ıssız Agadez bölgesinde keşfedilen meteorit, uzayda geçirdiği uzun yolculuk ve atmosferden geçişi sırasında dış yüzeyinde camımsı bir kabuk oluşturdu. Yapılan analizler, NWA 16788’in büyük ihtimalle Mars yüzeyinden bir asteroid çarpması sonucu uzaya fırlatıldığını ve bazı bölümlerinin bu çarpma sırasında cama dönüştüğünü ortaya koydu.

Sotheby’s’in Bilim ve Doğa Tarihi Başkan Yardımcısı Cassandra Hatton, “Bu olağanüstü keşif, Mars’a dair bugüne kadar Dünya’da rastlanan en büyük ve en değerli örnek,” diyerek taşın kırmızı rengi ve etkileyici boyutuyla eşsiz bir örnek olduğunu vurguladı.

Bilimsel kaygılar ve koleksiyonculuk dengesi

Ancak bazı bilim insanları, bu tür nadir örneklerin özel koleksiyonlara satılmasındansa müzelere bağışlanması gerektiğini savunuyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Steve Brusatte, “Bu taşın bir zenginin kasasında kaybolması büyük kayıp olur. Müzede olmalı, hem bilimsel araştırmalara hem de halkın erişimine açık kalmalı,” dedi.

Leicester Üniversitesi’nden gezegen bilimci Julia Cartwright ise meteor taşlarının bulunup satılmasının bilimsel veri havuzunu da zenginleştirdiğini belirtti. “Araştırmacılarla koleksiyoncular arasında simbiyotik bir ilişki var. Piyasası olmasa bu taşlar da bulunmazdı” dedi.

Cartwright ayrıca, bu taşın referans bir örneğinin Çin’deki Purple Mountain Gözlemevi’nde korunduğunu ve bilimsel erişimin tamamen kaybolmadığını vurguladı.

Mars’tan gelen taşlara ilgi büyüyor

Bu satış, Mars’tan gelen meteoritlere duyulan ilginin artışta olduğunu gösteriyor. 2021’de, içinde Mars atmosferi hapsolmuş bir başka meteorit 200 bin dolara alıcı bulmuştu. O parçanın ön tahmini değeri yalnızca 30-50 bin dolar arasındaydı.

NWA 16788’in yeni sahibinin kim olduğu bilinmiyor, ancak uzmanlara göre taş hâlâ önemli bilimsel bilgilere ışık tutma potansiyeline sahip. Yeni alıcının da bu bilgileri değerlendirme konusunda istekli olabileceği düşünülüyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.