enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Dünyanın en küçük kablosuz uçan robotu üretildi: Çapı 1 santimetreden küçük

Dünyanın en küçük kablosuz uçan robotu üretildi: Çapı 1 santimetreden küçük
REKLAM ALANI
18.04.2025
0
A+
A-

Arıların hareketlerinden ilham alınarak geliştirilen robot, havada asılı kalabiliyor, yön değiştirebiliyor ve küçük hedeflere isabet edebiliyor.

Sadece 21 miligram ağırlığındaki bu robot, aynı zamanda kontrollü uçuş yapabilen en küçük kablosuz robot olma özelliğini taşıyor.

Dünyanın en küçük kablosuz uçan robotu üretildi: Çapı 1 santimetreden küçük

Dış manyetik alanla uçuyor

Robotun uçuş kabiliyeti, içerisinde yer alan iki minik mıknatıs sayesinde sağlanıyor. Harici olarak uygulanan bir manyetik alan, bu mıknatısları harekete geçirerek robotun dönmesini sağlıyor.

Bu dönüş hareketi, robotun yerden havalanmasına yetecek kadar kaldırma kuvveti oluşturuyor.

Uçuş yönü ve hızı ise manyetik alanın gücü ayarlanarak kontrol edilebiliyor. Bu sayede robotun belirlenen bir hedefe doğru yönlendirilmesi mümkün hale geliyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı olan Makine Mühendisliği Profesörü Liwei Lin, “Arılar; yön bulma, havada asılı kalma ve tozlaşma gibi olağanüstü uçuş yeteneklerine sahip. Geliştirdiğimiz robot da bir arının çiçekten nektar toplaması ve uzaklaşması gibi bir hedefe yönelip geri dönebiliyor” dedi.

Mikro robotlar yeni görevler üstlenebilir

Çalışmaya katkı sunan mühendis Fanping Sui, bu tip robotların küçük boşluklarda keşif yapmak ve dar alanlara erişmek gibi görevlerde kullanılabileceğini belirtti.

Ayrıca, yapay tozlaşma gibi tarımsal uygulamalarda ya da boruların içinin denetlenmesinde de faydalı olabileceğini ifade etti.

Henüz gerçek zamanlı algılama sistemlerine sahip olmayan robot, pasif uçuş özelliğine sahip. Yani ani bir çevresel değişiklik – örneğin sert bir rüzgâr – robotun yönünü bozabiliyor.

Ancak araştırma ekibi, gelecekte robotun konumunu ve hareketini anlık olarak algılayabilen aktif kontrol sistemleriyle donatılabileceğini söylüyor.

Daha küçük ve daha akıllı robotlar yolda

Robotun çalışabilmesi için şu an güçlü bir elektromanyetik alana ihtiyaç duyulsa da, boyutu 1 milimetrenin altına indirildiğinde daha zayıf alanlarla da kontrol edilebileceği belirtiliyor.

Bu da, radyo dalgalarıyla yönlendirilebilecek mikro robotların önünü açabilir.

Araştırma ekibi, ayrıca karınca benzeri iş birliği yapabilen robot sürüleri üzerinde de çalışıyor. Bu robotlar zincir oluşturabiliyor, birlikte hareket ederek tek başlarına yapamayacakları görevleri tamamlayabiliyor.

Ekip, bu tür robotların tıp alanında, özellikle de minimal invaziv cerrahilerde kullanılabileceğini öngörüyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.