GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,3735
EURO
46,9430
ALTIN
4.333,22
BIST
10.370,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
32°C
Samsun
32°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
29°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti
REKLAM ALANI
18.07.2025 06:59
A+
A-

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs vakfı ortaklığında yürütülen çalışmada, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri (sebum) ile sağlıklı bireylerin örnekleri karşılaştırıldı. Araştırma, Journal of Parkinson’s Disease dergisinde yayımlandı.

Araştırmada eğitilen iki köpek, deri örneklerini koklayarak Parkinson hastası bireyleri, sağlıklı kişilerden ve başka rahatsızlıkları olanlardan başarıyla ayırabildi.

Çift çalışmada çarpıcı sonuçlar

Tamamen tarafsız koşullarda yürütülen çift kör deneylerde, köpeklerin ne örnekleri hazırlayanlar ne de eğiticiler örneklerin kime ait olduğunu biliyordu.

Buna rağmen köpekler:

Yüzde 80 duyarlılık (sensitivity)

Yüzde 98 özgüllük (specificity) ile Parkinson hastalığını tanımladı.

Yani pozitif örnekleri ayırt etme oranı yüzde 80’e, yanlış pozitif tespit etmeme oranı ise yüzde 98’e ulaştı.

Bumper ve Peanut hastalığı sezdi

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever “Bumper”, diğeri ise Siyah Labrador “Peanut” idi.

İkisi de Parkinson hastalarına ait deri yağı örneklerini koklayarak eğitim aldı. Her doğru tespitte ödüllendirilen köpekler, kısa sürede yüksek doğruluk seviyelerine ulaştı.

Parkinson’a erken teşhis umudu

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor,” diyerek köpeklerin teşhis sürecine önemli katkı sağlayabileceğini belirtti.

Erken teşhis, Parkinson’un ilerlemesini yavaşlatmak ve belirtileri hafifletmek açısından büyük önem taşıyor.

Gelecekte hızlı ve maliyetsiz tanı mümkün olabilir

Bristol Üniversitesi’nden Nicola Rooney, “Bu çalışmada elde edilen yüksek doğruluk, Parkinson hastalığının belirgin bir koku profili olduğunu gösteriyor. Bu sayede ileride hızlı, invazif olmayan ve düşük maliyetli bir teşhis yöntemi geliştirilebilir,” dedi.

Manchester Üniversitesi’nden Prof. Perdita Barran ise, “Deri yüzeyinden alınan basit örneklerin hastalığın tanısında kullanılabileceğini bir kez daha gösterdik. Bu, erken teşhis açısından devrim niteliğinde olabilir,” ifadelerini kullandı.

İlham kaynağı: Joy Milne

Araştırma, eşi Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan Nose2Diagnose programı kapsamında yürütüldü. Milne’nin farkındalığı, bugün Parkinson’un koku yoluyla teşhis edilmesine kapı aralamış durumda.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.