GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,6662
EURO
47,0051
ALTIN
4.409,04
BIST
10.877,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
31°C
Samsun
31°C
Açık
Çarşamba Açık
31°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
32°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C

Erzincan’da üretilen geven balının hasadı başladı

Erzincan’da üretilen geven balının hasadı başladı
REKLAM ALANI
05.08.2025 15:29
A+
A-

Kentte ilkbahar aylarında yüksek rakımlı bölgelere çıkan arıcılar, kaliteli bal elde etmek için yoğun mesai harcıyor.

Aylarca gece gündüz demeden arılarının her türlü bakımını yapan üreticiler, geven ve kekik bitkilerinden elde edilen geven balını hasat etmeye başladı.

Arıcılar, bölgedeki zengin bitki florasına dikkati çekerek bu yıl bal üretiminde verimli bir sezon geçirmeyi hedefliyor.

Erzincan’ın marka değerlerinden biri haline gelen “Erzincan Geven Balı” için coğrafi tescil işaret başvurusunda bulunuldu.

– “Türkiye’nin en kaliteli ballarından biri üretiliyor”

İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker, Çatalarmut köyündeki hasat etkinliğinde yaptığı açıklamada, Erzincan’ın sahip olduğu doğal ortamın arıcılık için ideal şartlar sunduğunu söyledi.

Arıcılığın Erzincan’da sadece bir geçim kaynağı olmadığını ve bunun bölge ekonomisinin önemli bir yapı taşı haline geldiğini belirten Koçaker, şöyle konuştu:

“Erzincan’da yaylalarımız, ormanlık alanlarımız ve zengin çiçek çeşitliliğimiz sayesinde Türkiye’nin en kaliteli ballarından biri üretiliyor. Geven ve kekik ağırlıklı floramız, balın aromatik ve besin değeri açısından zengin olmasını sağlıyor. Yıllık üretimimizi daha da artırmak istiyoruz. Bunun için hem kovan sayısını hem de kovan başı verimi artıracak projeler geliştiriyoruz. Üreticilerimize Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve kalkınma ajansları aracılığıyla destek sağlıyoruz.”

– Kovan başına 10 kilogramın üzerinde bal bekliyorlar

Erzincan Arıcılar Birliği Başkanı Rahmi Özendi ise coğrafi işaretin sadece ürünün değerini artırmakla kalmayacağını, üreticilerin bilinçlendirilmesi ve sahte ürünlerin önlenmesi açısından da kritik rol oynayacağını anlattı.

Tescilin önemine vurgu yapan Özendi, “Coğrafi işaret sayesinde üreticilerimiz artık balı belirli standartlara uygun olarak üretecek. Ayrıca ambalajlama ve pazarlama süreçlerinde ‘Erzincan Geven Balı’ logosu kullanmak zorunlu hale gelecek.” diye konuştu.

Erzincan genelinde 1100 civarında arıcılık işletmesi ve 107 bin arılı kovan bulunduğunu anlatan Özendi, bu sezon kovan

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.