enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Evdeki plastik kalp krizi riski oluşturuyor

Evdeki plastik kalp krizi riski oluşturuyor
REKLAM ALANI
29.04.2025
0
A+
A-

Yeni bir araştırmaya göre, evde sıkça kullanılan plastik ürünlerde bulunan “ftalat” adlı sentetik kimyasallar, 2018 yılında 55-64 yaş arası kadın ve erkeklerde kalp hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 10’undan fazlasına neden olmuş olabilir.

Ftalatlar; gıda saklama kapları, şampuan, makyaj malzemeleri, parfümler ve çocuk oyuncakları gibi ürünlerde yer alıyor. New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi’nden çevre pediatrisi uzmanı Prof. Dr. Leonardo Trasande, bu kimyasalların kalp damarlarında iltihaplanmaya yol açarak ani kalp krizi ve ölümlere neden olabileceğini belirtti.

Trasande, “Ftalatlar testosteron seviyesini bozuyor. Düşük testosteron da özellikle erkeklerde kalp hastalıklarının önemli bir göstergesidir” dedi.

Astım, obezite ve kısırlıkla da ilişkilendirilmişti

Daha önce yapılan çalışmalar ftalatların; erkek bebeklerde üreme sistemi bozuklukları, erişkin erkeklerde sperm sayısı düşüklüğü ve testosteron eksikliği gibi etkiler yarattığını ortaya koymuştu. Ayrıca astım, çocukluk çağı obezitesi ve bazı kanser türleriyle de bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre, özellikle DEHP adlı bir ftalat türü, 2018 yılında dünya genelinde yaklaşık 370 bin kalp hastalığına bağlı ölüme katkıda bulundu.

En yüksek ölüm oranı Afrika’da

Araştırma, 200 farklı ülke ve bölgeden elde edilen sağlık ve çevresel verileri analiz etti. DEHP kalıntıları içeren idrar örnekleriyle ölüm verileri karşılaştırıldı. Sonuçlara göre, bu ölümlerin yüzde 30’u Afrika’da, yüzde 25’i ise Doğu Asya ve Orta Doğu’da gerçekleşti.

Araştırma ekibi, daha önce ABD’de 5 binden fazla yetişkinin idrar örneklerini inceledi. En yüksek ftalat seviyelerine sahip kişilerde tüm nedenlere bağlı erken ölüm riskinin belirgin şekilde arttığı görüldü. Bu ölümlerin yılda yaklaşık 91 bin ila 107 bin kişiyi bulduğu ve ABD ekonomisine yıllık 40 ila 47 milyar dolar kayıp oluşturduğu tahmin ediliyor.

Uzmanlar, plastiği mümkün olduğunca azaltmayı, cam ve çelik ürünler kullanmayı, kokulu temizlik ürünlerinden uzak durmayı öneriyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.