enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7772
EURO
43,1298
ALTIN
4.044,82
BIST
9.700,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Gazze’de açlık çeken Filistinliler, ellerinde kalan bakliyat ve hububatları öğüterek ekmek yapıyor

Gazze’de açlık çeken Filistinliler, ellerinde kalan bakliyat ve hububatları öğüterek ekmek yapıyor
REKLAM ALANI
A+
A-

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisine göre, işgalcilerin iki ayı aşkın süredir sınır kapılarını kapatarak gıda ve insani yardım girişini engellediği bölgede 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa da işgalcilerin ablukası ve soykırımı nedeniyle Gazze’yi resmen “açlık bölgesi” ilan etti.

Bölgede un başta olmak üzere temel gıda maddelerinin eksikliği ve giderek artan kıtlık nedeniyle Filistinliler, ekmek yapmak için baklagilleri ve tahılları öğütmek zorunda kalıyor.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta, çocuklarının açlığını gidermek için ellerindeki mercimek, fasulye gibi bakliyatları una çevirmek isteyen yüzlerce Filistinli, bir tahıl değirmeninin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Bölgedeki şiddetli açlık nedeniyle Filistinliler, bakliyatın yanı sıra ellerinde kalan makarna ve pirinç gibi gıdaları da çocuklarına ekmek yapmak için öğütmeye getirdi.

Filistinlilerin çeşitli tahılları öğüterek ekmek yapması ilk kez gerçekleşen bir durum değil. İşgalcilerin saldırıları nedeniyle kıtlığın arttığı Gazze Şeridi’nde geçen yıl da Filistinliler, aylarca süren kıtlık sırasında hayvan yemlerini ve ağaç yapraklarını dahi gıdaya dönüştürmek zorunda kalmıştı.

Un yerine bozuk hububat

Değirmen sahibi Muhammed Ebu Hatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, un bulamayan ailelere yardım amacıyla cüzi bir ücret karşılığında tahıl öğüttüklerini belirtti.

Ebu Hatır, “Sınır kapıları kapatılarak yardım girişinin engellendiği Gazze’de insanlar, un olmadığı için mercimek, bakla, pirinç gibi bulabildikleri hububatı öğüterek ekmek yapıyor.” dedi.

“Gelen tahıllardan bazıları bozuk oluyor. Ancak Filistinli aileler, yenilebilecek herhangi bir şey bulmayı umuyor.” diyen Ebu Hatır, “İki üç gündür ekmek yememiş insanlar var.” diye konuştu.

Ebu Hatır, Arap ve İslam dünyasını Gazze halkını kıtlıktan kurtarmak ve insani yardım sağlamak için derhal harekete geçmeye çağırdı.

Kıtlık devam ediyor

Değirmenin yanında elinde mercimek, pirinç ve fasulye dolu poşeti tutan 6 yaşındaki Filistinli Muhammed, “Evde ekmek olmadığı için mercimek ve pirinç öğütmeye geldim. Açız, yemek de yok.” diye konuştu.

Sınır kapılarının kapalı olduğunu; ailesinin açlığa dayanamadığını söyleyen Muhammed, “Geçişlerin hemen açılmasını ve yardım gelmesini istiyorum.” dedi.

Filistinli çocuk Zeyn de un olmadığı için öğütülsün diye pirinç, mercimek, bakla ve fasulye getirdiğini söyledi.

Sınır kapılarının kapalı olduğunu; yardım girişlerinin engellendiğini, ailesinin ellerinde kalan hububatları öğütüp yemekten başka seçeneği kalmadığını anlatan Zeyn, şunları söyledi:

“Gazze Şeridi’nde kıtlığın devam etmesi nedeniyle ben ve kardeşlerim günlerdir açlık çekiyoruz.”

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, 3 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Gazze’de çoğu çocuk ve bebek olmak üzere aralarında hasta ve yaşlıların bulunduğu açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısının 57’ye yükseldiğini duyurmuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.