enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5669
EURO
43,6507
ALTIN
4.009,71
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

GES’ler, kurak alanlarda bitki örtüsü verimliliğini yüzde 137 artırıyor

GES’ler, kurak alanlarda bitki örtüsü verimliliğini yüzde 137 artırıyor
REKLAM ALANI
08.04.2025
0
A+
A-

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ömer Yetemen ile Çin Halk Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’ndeki bilim insanlarından oluşan ekip, kurak alanlarda kurulan GES’lerin bitki örtüsüne etkisini incelemek amacıyla 2 yıl önce çalışma başlattı.

Bu kapsamda araştırma ekibi, dünya genelinde kurulu olan 51 bin 491 GES’in bitki örtüsü üzerindeki etkilerini analiz etti.

Araştırma sonucunda kurak alanlarda kurulan Güneş Enerji Santrallerinin (GES), bitki örtüsü verimliliğini yüzde 137 artırdığı belirlendi.

Yetemen, yaptığı açıklamada artan enerji ihtiyacının tarım arazilerinin güneş enerji santrali kurulumuna açılmasına yol açtığını söyledi.

Tarım arazilerinde önce toprağın üzerindeki mevcut bitki örtüsünün kaldırıldığını, ardından arazinin tesviye edilerek toprağın sıkıştırıldığını ve son aşamada güneş panellerinin yerleştirildiğini belirten Yetemen, “Bu işlemlerden sonra, alanda önceden bulunan bitki örtüsünün zamanla daha gür çıkması mümkün olabilir.” dedi.

Yetemen, güneş panellerinin alt kısmında güneş radyasyonunun daha az olduğunu, paneller boyunca toplanan yağmur suyunun ise toprağın nemini artırdığını, bu sayede panel altındaki bitki örtüsünün zenginleştiğini aktardı.

Bu etkinin özellikle yarı kurak iklimlerde çok daha belirgin olduğunu vurgulayan Yetemen, “Panellerin oluşturduğu mikroklimatik değişiklikler, hem mikrohabitatları hem de toprak nemini, hava sıcaklığını ve toprak organik karbonunu doğrudan etkiliyor.” diye konuştu.

“Yarı kurak iklimlerde bitki örtüsü toprak nemine oldukça duyarlı”

Çin Halk Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nden bilim insanlarıyla birlikte, kurak alanlarda kurulan Güneş Enerji Santrallerinin bitki örtüsü üzerindeki etkilerini incelediklerini vurgulayan Yetemen, “Çalışma kapsamında dünyada yaklaşık 50 binden fazla kurulu bulunan güneş enerji santrallerinin, bitki örtüsü üzerindeki nasıl bir değişiklik yaptığını inceledik.” dedi.

Yetemen, analizde harmonik model kullandıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu model, uydu görüntülerinden elde edilen verileri kullanarak bitki örtüsünün yıl içindeki doğal döngüsünü ve uzun vadeli değişimlerini tespit etmemize olanak sağlıyor. Böylece santral kurulmadan önceki doğal seyri belirleyip, santral kurulumunun ardından yaşanan değişimi net şekilde ortaya koyabiliyoruz. Yarı kurak iklimlerde bitki örtüsü toprak nemine oldukça duyarlı. Güneş panelleri gelen radyasyonu azaltarak hava ve toprak sıcaklıklarını düşürüyor. Paneller boyunca toplanan yağmur suyu ise toprak nemini artırdığı için tüm bu mikroklimatik değişiklikler bitki örtüsü üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Kurak alanlarda kurulan GES’ler sayesinde, bitki örtüsünde yüzde 137’ye varan bir yeşillenme artışı gözlemledik.”

Dr. Yetemen, aynı çalışmayı genişleterek Türkiye’de de uygulayacaklarını dile getirdi.

Çalışma için Türkiye’de dört farklı bölge belirlediklerini aktaran Yetemen, “Konya, Gaziantep, Niğde ve Şanlıurfa’yı proje çalışma sahası olarak belirledik. Özellikle Konya’daki GES’ler Türkiye’nin en büyük GES alanlarını oluşturuyor. Bu bölgelerde yakın zamanda saha çalışmalarına başlayacağız.” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.