Dünyada ilki Ankara’da düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Fuarı için son hazırlıklar yapılıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Fuarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla yarın Ankara ATO Congresium’da başlıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Irmaklı, fuarla ilgili açıklamalarda bulunarak, fuarın dünyada bu kapsamda gerçekleştirilen ilk fuar olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Irmaklı, çağlar boyunca bütün devletlerin, inançların, kültürlerin ve medeniyetlerin sanatla iç içe bir dünyası olduğunu ifade ederek, “Bu anlamda bizim inancımızın, medeniyetimizin, kültürümüzün sanat dünyasının çok güçlü bir yönü olduğunu biliyoruz.” dedi.
“İslam sanatlarının estetiği güzel ahlakla buluşturan bir dünyası vardır”
İslam sanatlarının sadece estetikle sınırlı olmadığını belirten Irmaklı, şöyle konuştu:
“Elbette sanatın en önemli öncelikli boyutu estetiktir. Sanat güzeli aramaktır. Güzelliği aşikar etmektir. Güzelin peşinde koşmaktır. İnsanın kalbiyle, duygu dünyasıyla, gönül dünyasıyla güzelliği buluşturup onu hayata aktarmaktır, bu doğrudur. İslam sanatlarında da böyle bir boyut vardır. Ama bunun yanında aynı zamanda İslam sanatlarının estetikle beraber anlam boyutu da vardır. Yani estetiği anlamla buluşturan, estetiği güzel ahlakla buluşturan; anlamı, estetiği ve ahlakı bir hayata dönüştüren dünyası vardır İslam sanatlarının. Ve bu anlamda bütün dünyada tarih boyunca bütün kültürlerin sanat tasavvurundan çok net bir şekilde ayrılan çok özgün bir dünyası olan bir sanat tasavvuruna dönüşür bizim sanat dünyamız. Dolayısıyla İslam Sanatları Fuarını bu anlamda biz önemsiyoruz.”
“Son yüzyılda İslam sanatlarının biraz ihmal edildiğini görmekteyiz”
Irmaklı, sanatı olamayan bir milletin medeniyet kuramayacağını dile getirerek, “Sanatı olmayan bir toplum kültür oluşturamaz. Sanatı olmayan bir düşünce ayakta duramaz. Maalesef son yüzyılda İslam sanatlarının biraz ihmal edildiğini görmekteyiz. Bunu üzülerek ifade etmemiz lazım. Biraz sahipsiz kalmış. Abartılı olmaz umarım, İslam dünyasında gerçekten sanat daha güçlü olsaydı, İslam sanatlarının derinliğini biz daha güçlü temsil edebilseydik belki de bu düşünsel dağınıklık, bu özgüven kaybı, bu savrulmalar yaşanmayabilirdi. Bu iddialı gibi görünebilir ama sanatın ifade ettiği mana aynı zamanda Müslümanlardaki zihinsel tutarlılığı, kalbi bütünlüğü, duygudaşlığı sağlayan bir alana, imkana da sahiptir.” diye konuştu.
“Büyük üstatlarla, sanatkarlarımızla sanatseverler buluşacak”
Irmaklı sözlerine şöyle devam etti:
Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfımızla beraber İslam sanatlarının kendi kültür dünyamızın ortaya koyduğu sanat dallarının güçlü bir şekilde temsil edilmesi, bu alanda bir farkındalık kazandırılması, bu alana dikkat çekme amacıyla Uluslararası İslam Sanatları Fuarını düzenliyoruz. Yarın açılışla birlikte 7-11 Mayıs tarihleri arasında bu mekanda, Congresium’da İslam sanatları dediğimiz o geniş alandaki pek çok sanat dalı ile ilgili çok nadide eserler, özgün eserler sergilenecek. Bu alanların büyük üstatlarıyla, sanatkarlarımızla sanatseverler buluşacak. Sanat dünyamız kendi arasında bir iletişim ortamı yaşamış olacak. Hat’tan, ebrudan, minyatürden, ahşap işçiliğine kadar pek çok alanda ülkemizde öne çıkan sanatkarlarımız burada sergilerde olacak. Kurumlarımız, üniversitelerimiz, büyük koleksiyonerlerimiz burada olacak.”
“Özellikle gençlerimizin, öğrencilerimizin sanat fuarını görmesini önemsiyoruz”
Irmaklı, beş gün sürecek fuarda sergilerin yanı sıra uygulama atölyelerinin, dijital sanat gösterilerinin, musiki dinletilerinin, söyleşi, konferans ve panelin olacağını hatırlatarak, “Bu anlamda bütün insanlarımızı özellikle Ankaralıları sanat fuarımız ziyarete davet ediyorum özellikle gençlerimizin, öğrencilerimizin sanat fuarını görmesini önemsiyoruz onların kendi kültür dünyamızda kendi medeniyetimizde kendi değerler alanımızda çok zevkli, heyecanlı ve huzurlu bir yolculuğa çıkacağını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“Nesillerimiz sanatlarımızla buluşturmak zorundayız”
İnancı, kültürü, değerleri canlı tutan ve onu yarına taşıyan en güçlü imkanlardan birinin de sanat olduğunun altını çizen Irmaklı, “Ciltlerce kitapla anlatamadığınız bir konuyu üç çizgi ile anlatabilirsiniz, bir Filistin meselesini bir Hanzala fotoğrafıyla anlattığınız gibi. Dolayısıyla Biz geleceğimizin daha güçlü olmasını istiyorsak, nesillerimizin değerlerimize, medeniyetimize bağlı daha güçlü nesiller olmasını istiyorsak sanatlarımızla nesillerimizi buluşturmak zorundayız. Bu açıdan bunu hayati öneme sahip olarak görüyoruz. Kendi kültürel mirasımızın, sanat zenginliğimizin, düşünce dünyamızın, kendi kavramlarımızın nesillerimiz tarafından iyi anlaşılması, benimsemesi ve geleceğe taşınması noktasında sanatın vazgeçilemez bir değeri var ve Sanat Fuarı yapmamızın en önemli amaçlarından bir tanesi de bu.” değerlendirmesinde bulundu.
Azerbaycan’ın konuk ülke olarak katıldığını ifade eden Irmaklı, Azerbaycan’ın standında ünlü halı sanatı, göz kamaştırıcı ahşap işleri ve zengin kültürel mirasın ziyaretçilerin ilgisine sunulacağını kaydetti.
Uluslararası İslam Sanatları Fuarı program içeriğine ve diğer detaylara, islamsanatlarifuari.com sayfası ile İslam Sanatları Fuarı, Diyanet Sanat, Diyanet Dijital ve Diyanet Haber sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.