enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takvimi yayımlandı

IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takvimi yayımlandı
REKLAM ALANI
25.03.2025
0
A+
A-

Bakan Yumaklı, IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takvimine ilişkin, açıklama yaptı.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı’nın, 2011 yılından beri uygulandığını hatırlatan Yumaklı, bu kapsamda bugüne kadar 25 bin 845 tesis ve projeye toplam 1,9 milyar euro hibe desteği verildiğini belirtti.

Yumaklı, söz konusu hibelerle yaklaşık 4 milyar euroluk yatırımın ülkeye kazandırıldığına ve 100 bini aşkın kişiye istihdam sağlandığına dikkati çekerek, Türkiye’nin, IPARD I ve IPARD II Programları fon kullanım oranları başarısı bakımından, AB’ye aday ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

“Yatırımlara yüzde 50-75 oranlarında hibe desteği sağlandı”

IPARD kapsamında en fazla desteklenen projelerin sektörel dağılımına işaret eden Yumaklı, 13 bin 312 projeyle bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, işlenmesi ve pazarlanması, 2 bin 832 projeyle arıcılık, 1601 projeyle süt üreten tarımsal işletmeler, 1305 projeyle kırmızı et üreten tarımsal işletmeler ve 1290 projeyle yenilenebilir enerji tesislerinin sıralandığını aktardı.

Yumaklı, geçen yıl uygulanmaya başlanan IPARD III Programı’nın, 81 ile yaygınlaştırıldığını, 2024’ten itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak programın toplam bütçesinin 555 milyon eurodan 785 milyon euroya çıkarıldığını bildirdi.

IPARD III Programı’nın 2024 yılı tüm başvuru çağrı ilanlarının, kamuoyuna duyurulan yıllık çağrı takvimi doğrultusunda tamamlandığının altını çizen Yumaklı, bu kapsamda yatırımlara yüzde 50-75 oranlarında hibe desteği sağlandığını belirtti.

Desteklenecek projelerin bütçe sınırlarının, 5 bin euro ile 3 milyon euro arasında değiştiğini aktaran Yumaklı, “TKDK tarafından kadınların ve gençlerin, tarım ve kırsal alanlarda daha etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmek ve bu kesimin ülkeye sağlayacağı ekonomik katkıyı artırmak amacıyla pozitif ayrımcılık da uygulanıyor. Bu minvalde, kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan veriliyor. Genç yatırımcılar (40 yaş altı) için ek hibe oranı sağlanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Binlerce kişiye yeni istihdam sağlanması hedefleniyor”

Başvuru sahiplerinin, projelerinin ön hazırlıklarını rahatça yapabilmeleri amacıyla IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takviminin yayımlandığını belirten Yumaklı, toplam 188 milyon euro tutarında hibe desteği için 5 farklı kategoriden başvuru çağrı ilanına çıkacaklarını bildirdi.

Yumaklı, çağrı ilanı takvimine ilişkin şunları kaydetti:

“LEADER Yaklaşımı-Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması tedbiri kapsamında, nisan ayında çağrı ilanı yayımlanacak ve başvurular haziranda alınacak. Toplam destek bütçesi 50 milyon euro olacak. Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri kapsamında haziranda ilana çıkılacak, temmuzda müracaatlar alınacak ve 42 milyon bütçe ayrılacak. Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında ağustosta ilana çıkılıp eylülde müracaatlar alınacak ve 43 milyon euro bütçesi olacak. Tarım-Çevre, İklim ve Organik Tarım-Biyoçeşitlilik-Toy Kuşu Popülasyonunun Geliştirilmesi kapsamında yine ağustosta ilana çıkılacak, eylül-şubat döneminde başvurular alınacak ve 3 milyon euro bütçe ayrılacak. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar kapsamında ise eylülde ilana çıkılıp müracaatlar ekimde alınacak ve 50 milyon euro bütçesi olacak. Böylelikle IPARD III Programı’nın sadece 2025 yılında çıkılacak bu çağrı dönemlerinde kırsal alanlarda yaklaşık 300 milyon euro tutarında yatırımın daha ülke ekonomisine kazandırılması ve binlerce kişiye de yeni istihdam sağlanması hedefleniyor.”

Kırsal alanlardaki ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilerek, yeni istihdam alanları oluşturularak ve kırsal alanlarda sosyal kalkınmanın teşvik edileceğini vurgulayan Yumaklı, bu kapsamda ülke tarım-sanayi entegrasyonunun daha da gelişmesine, katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve yeni istihdam alanları oluşmasına önemli katkılarda bulunacak toplam 188 milyon euro hibe bütçeli IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takviminin, üreticilere ve girişimcilere hayırlı, uğurlu olmasını temenni etti. 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.