GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,4554
EURO
47,7572
ALTIN
4.406,56
BIST
10.591,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
30°C
Samsun
30°C
Açık
Cuma Açık
31°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
31°C

İran: UAEA teknik heyeti Tahran’ı ziyaret edecek ancak nükleer tesislere ziyaretine izin verilmeyecek

İran: UAEA teknik heyeti Tahran’ı ziyaret edecek ancak nükleer tesislere ziyaretine izin verilmeyecek
MOBİL REKLAM ALANI
23.07.2025 21:02
A+
A-

İran’ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı’na göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılmak için New York’ta bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, burada basına yaptığı açıklamada, İran’ın, UAEA teknik heyetinin iki-üç hafta içinde Tahran’a ziyarette bulunmasını kabul ettiğini duyurdu.

Garibabadi, teknik heyetin Tahran’da işbirliği çerçevesini görüşeceğini ancak nükleer tesisleri ziyaret etmeyeceğini ifade etti.

İran Meclisi’nin çıkardığı ve hükümeti UAEA ile işbirliğini durdurmaya zorlayan yasa 26 Haziran’da nihai karar merci Anayasayı Koruyucular Konseyi’nde onaylanmıştı.

Yasaya göre, ülkeye hiçbir UAEA denetçisinin girişi artık mümkün olmayacak, ajansa nükleer faaliyetlere ilişkin herhangi bir rapor sunulması da tamamen yasaklanacak.

Hükümetin, özellikle İranlı üst düzey yetkililer tarafından “casus” olarak nitelendirilen UAEA Başkanı Rafael Grossi ile herhangi bir işbirliği yapması da yasayla engellenmişti.

Yasanın 1969 Viyana Sözleşmesi’nin 60. maddesi uyarınca iki koşul sağlanana kadar yürürlükte kalacağı bildirilmişti.

Bunlardan biri olan “Güvenlik Güvencesi”ne göre, İran’ın egemenliği, toprak bütünlüğü, nükleer tesisleri ve bilim insanlarının güvenliği uluslararası güvence altına alınmalı.

Diğeri de “Hak Güvencesi”. Buna göre İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasının (NPT) 4. maddesi kapsamındaki sivil nükleer enerji hakkına tam saygı gösterilmeli. Bu koşulların sağlandığı yalnızca İran Atom Enerjisi Kurumu raporu ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi onayıyla resmiyet kazanacak. Hükümet, her üç ayda bir meclise ve Konsey’e bu süreçle ilgili rapor sunmakla yükümlü olacak.

Grossi, İran’a saldırılardan sonra Tahran’a nükleer tesisleri ziyaret etme izni vermesi çağrısında bulunmuştu. 

MOBİL REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.