GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,0492
EURO
46,9410
ALTIN
4.235,59
BIST
10.068,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
28°C
Samsun
28°C
Açık
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Çok Bulutlu
27°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C

Küresel ısınma volkanik patlamaları tetikleyebilir

Küresel ısınma volkanik patlamaları tetikleyebilir
MOBİL REKLAM ALANI
09.07.2025 07:47
A+
A-

Küresel ısınmanın etkisiyle buzulların erimesi, volkanik patlamaların sayısını ve şiddetini artırabilir. Şili’de yapılan bir araştırma, buzul çağının sona erdiği dönemde Güney Amerika kıtasında volkanizmanın arttığını ortaya koydu. Bu durum, gelecekte Antarktika’da benzer bir senaryonun yaşanabileceğine işaret ediyor.

Buzulların erimesi baskıyı azaltıyor

Buzul tabakasının erimesi, yer altındaki magma odaları üzerindeki baskıyı azaltıyor. Bu da gazların genişlemesine ve daha şiddetli volkanik patlamalara yol açabiliyor.

Araştırmaya göre, yaklaşık 26 bin ila 18 bin yıl önce Patagonya’daki kalın buz örtüsü, Mocho-Choshuenco Yanardağı’ndaki patlamaları baskıladı. Ancak buzullar eridikçe yer altındaki baskı ortadan kalktı, biriken magma hızla yüzeye çıkarak güçlü patlamalar oluşturdu.

ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden araştırmacı Pablo Moreno-Yaeger, “Buzullar geri çekildikçe, volkanlar daha sık ve daha şiddetli patlıyor” diyor.

Bilim insanlarına göre Batı Antarktika’da en az 100 volkan yer alıyor ve bölgedeki buz tabakası bu yüzyılda önemli ölçüde eriyebilir. Bu da bölgeyi potansiyel patlamalara karşı savunmasız hâle getiriyor.

İklim döngüsü riski

Volkanik patlamalar kısa vadede atmosferdeki parçacıklar sayesinde gezegeni soğutabilir. Ancak uzun süreli patlamalar karbondioksit ve metan gibi sera gazlarını atmosfere yayarak sıcaklıkların daha da artmasına neden olabilir. Bu durum, buzulların daha fazla erimesine ve yeni patlamaların tetiklenmesine yol açabilir. Araştırmacılar, bu döngünün iklim krizini daha da derinleştirebileceği uyarısında bulunuyor.

Yeni araştırmalara ihtiyaç var

Bilim insanları, iklim krizinin volkanik faaliyetler üzerindeki etkilerinin yeterince araştırılmadığını belirtiyor. Olası felaketlerin önlenebilmesi için bu alanda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.

MOBİL REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.