enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Naci Görür Uyardı!

Naci Görür Uyardı!
REKLAM ALANI
05.04.2025 09:23
0
A+
A-

Bingöl’de düzenlenen bir programda konuşan ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu Fay Hattı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. “Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. Yedisu Fayı’nın periyodu 250 yılda bir doluyor ve bugün için bu süresi tamamlanmış durumda” diyen Görür, bölgedeki deprem riskinin arttığına dikkat çekti.

250 Yıllık Periyot Tamamlandı: Yedisu Fayı Harekete Geçebilir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” programına katılan Prof. Dr. Naci Görür, fay hatlarının gerilme ve stres birikimiyle zamanla büyük depremler ürettiğini ifade etti. Yedisu Fayı’nın 250 yılda bir kırıldığını belirten Görür, “Bu fayın periyodu bugün için dolmuş durumda ve enerjisi birikmiş durumda. Depremin zamanı ise bilinemez, ama kesinlikle yakın bir gelecekte bu fay hareket edebilir” şeklinde konuştu.

Fayların Enerji Birikimi: Depremler Asla Engellenemez

Görür, fay hatlarının zamanla stres biriktirdiğini ve levhalar arasında sürekli hareket olduğunu vurguladı. “Faylar stresle dolar. Bu stres her yıl bir-iki santimetre hareket ettikçe birikir ve büyük bir deprem üretir. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı da bir gün bu şekilde büyük depremler üretecektir” diyen Görür, depremlerin engellenemeyeceğini belirtti.

Bingöl’ün Deprem Direnci İçin Ne Yapılmalı?

Prof. Dr. Naci Görür, depremin ne zaman olacağına dair kesin bir tarih vermenin imkansız olduğunu, ancak önemli olanın Bingöl’ün deprem dirençli hale getirilmesi olduğunu vurguladı. Görür, “Yedisu Fayı’nın kırılmasının zamanını kimse bilemez ama bizim yapmamız gereken, Bingöl’ü depreme dayanıklı hale getirmek” ifadelerini kullandı.

Geçmişteki Depremler ve Yedisu Fayı’nın Rolü

1939 Erzincan depremine de değinen Görür, Kuzey Anadolu Fayı’nın doğu ucu olan Yedisu Fayı’nın en son 1784 yılında kırıldığını ve o zamandan beri biriken stresin bugüne kadar geldiğini söyledi. Görür, “Yedisu Fayı kırıldığında büyük bir enerji açığa çıkacak ve bu enerji çok büyük bir deprem üretebilir” diyerek Bingöl’deki risklere karşı alınacak önlemlerin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl halkını depreme karşı hazırlıklı olmaya çağırarak, bilimsel veriler ışığında bölgenin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

[embedded content]

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.