enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Nanoteknolojide yeni bir dönem başladı: Bilim insanları Tardigradlara dövmeler yaptı

Nanoteknolojide yeni bir dönem başladı: Bilim insanları Tardigradlara dövmeler yaptı
REKLAM ALANI
29.04.2025 08:27
0
A+
A-

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden optik mühendisi Ding Zhao ve ekibi, bu çalışmanın “sadece bir mikro dövme projesi olmadığını”, aynı zamanda bakteriler gibi başka canlılara da uygulanabilecek yeni bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

Bu teknikle bilim insanları, canlı organizmaların vücut yüzeylerine 70 nanometre kadar küçük desenler çizebiliyor. Karşılaştırmak gerekirse, bir insan saç teli yaklaşık 80.000 nanometre genişliğinde. Tardigradlar ise yaklaşık 500.000 nanometreye kadar ulaşabiliyor.

Tardigradlar neden seçildi?

Tardigradlar, aşırı sıcaklık, radyasyon ve uzay boşluğu gibi ekstrem koşullarda hayatta kalabilen canlılar olarak biliniyor. Bunun nedeni, kötü çevre koşullarında kendilerini kurutup “tun” adı verilen bir hayatta kalma moduna geçebilmeleri. Bu modda metabolizmaları neredeyse tamamen duruyor.

Araştırmacılar, önce tardigradları bu özel duruma soktu. Ardından -143 dereceye kadar soğutulmuş bir vakum odasında, “ice lithography” denilen bir teknikle dövme işlemi uygulandı.

Nanoteknolojide yeni bir dönem başladı: Bilim insanları Tardigradlara "dövmeler" yaptı

Dövme nasıl yapıldı?

Soğutulmuş tardigradların üzerine anisole adlı sıvı bir madde püskürtüldü. Daha sonra elektron ışını gönderilerek bu maddeyle bir kimyasal tepkime oluşturuldu ve desen tardigradın derisine işlendi. Bu işlem sırasında tardigradlar zarar görmemesi için dikkatle korundu.

Sonuçlar ne oldu?

İşlem sonrası tekrar canlandırılan tardigradların yüzde 40’ı yaşadı ve normal şekilde hareket etmeye devam etti. Dahası, bu mikro dövmeler yıkamaya, kurutmaya ve esnemeye rağmen bozulmadı.

Peki bu neden önemli?

Bu deney, gelecekte nanosensörler, biyomimetik cihazlar ve hatta canlı mikrorobotlar üretmek için büyük bir adım olarak görülüyor. Şimdilik sadece tardigradlar bu işlemi atlatabilecek kadar dayanıklı, ancak teknik geliştirildikçe başka canlılarda da denenmesi hedefleniyor.

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Ding Zhao “Bu sadece bir dövme değil, aynı zamanda yaşayan sistemlerle çalışan nanoteknolojinin geleceğine atılmış bir adım” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.