enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

NASA’dan sıra dışı gök taşının yakın plan görüntüsü

NASA’dan sıra dışı gök taşının yakın plan görüntüsü
REKLAM ALANI
22.04.2025 09:08
0
A+
A-

Yaklaşık 960 kilometre mesafeden çekilen görüntüler, gök taşının sıra dışı çift loblu yapısını gözler önüne serdi. Donaldjohanson’un, “temas ikilisi” (contact binary) olarak bilinen birleşik yapıda olduğu tespit edildi. NASA uzmanları, asteroidin ince boyun kısmındaki sırt benzeri yapıları, iç içe geçmiş dondurma külahlarına benzetti.

Lucy misyonunun baş araştırmacısı ve Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden gezegen bilimci Hal Levison, “Donaldjohanson asteroidi son derece karmaşık bir jeolojiye sahip. Bu yapıları detaylı inceledikçe, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin oluşum sürecine dair çok önemli bilgiler elde edeceğiz.” dedi.

NASA'dan sıra dışı gök taşının yakın plan görüntüsü

İkinci hedef başarıyla geçildi

Lucy uzay aracı, 20 Nisan’da Donaldjohanson’a yaklaşık 600 mil (960 kilometre) yaklaşarak her iki saniyede bir görüntü kaydetti. Görseller, gök taşının iki küçük gök cisminin çarpışarak birleşmesiyle oluştuğunu ortaya koydu.

Yapılan ölçümler sonucunda Donaldjohanson’un önceki tahminlerden daha büyük olduğu anlaşıldı. Asteroidin uzunluğu yaklaşık 8 kilometre, en geniş noktadaki genişliği ise 3,5 kilometre olarak belirlendi.

Bu gözlem, Lucy’nin Kasım 2021’deki fırlatılışından bu yana ikinci asteroid geçişi oldu. Uzay aracı, daha önce Dinkinesh adlı bir asteroid ile onun uydusu Selam’ı da gözlemlemişti. Selam’ın da bir temas ikilisi olduğu anlaşılmıştı.

Asıl hedef: Jüpiter’in Truva asteroidleri

NASA, bu iki gözlemi “ön hazırlık” olarak değerlendiriyor. Lucy’nin asıl hedefi, Jüpiter’in yörüngesinde yer alan ve dev gezegenin kütle çekimi sayesinde dengede kalan Truva asteroitlerini detaylı şekilde incelemek.

NASA Lucy Programı Bilim Sorumlusu Tom Statler, erken görüntülerin uzay aracının güçlü donanımını net biçimde ortaya koyduğunu belirterek, “Lucy, Truva asteroidlerine ulaştığında Güneş Sistemi’nin erken tarihine dair yepyeni bir pencere açacak” ifadelerini kullandı.

Lucy, bu yılın geri kalanını ana asteroid kuşağında seyahat ederek geçirecek. Truva asteroidlerinden ilki olan Eurybates ile ilk temasın Ağustos 2027’de gerçekleşmesi planlanıyor. 2027 ile 2033 yılları arasında dört Truva asteroidinin daha incelenmesi hedefleniyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.