enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C

NASA’nın Güneş sondası, rekor yakın geçişini tekrarladı

NASA’nın Güneş sondası, rekor yakın geçişini tekrarladı
REKLAM ALANI
02.04.2025 09:44
0
A+
A-

Bu mesafe, insan yapımı bir nesnenin Güneş’e şimdiye kadar ulaştığı en yakın nokta olarak kayıtlara geçti. Sonda, bu esnada saatte yaklaşık 192 kilometre hızla hareket ederek insan yapımı bir cismin ulaştığı en yüksek hıza erişti.

Her iki rekor da ilk olarak 24 Aralık 2024’te Parker tarafından kırılmıştı. 22 Mart 2025’te bu başarı tekrar edildi ve sonda, Güneş’in yaklaşık 8,3 milyon kilometreye kadar uzanan atmosferine bir kez daha giriş yaptı.

Aşırı sıcaklığa dayanıklı teknoloji

Parker’ın bu cesur görevi başarıyla tamamlamasını sağlayan en önemli unsur, aşırı sıcaklıklara dayanıklı özel ısı kalkanı oldu. Güneş atmosferi, yüzeyinden milyonlarca derece daha sıcak olduğu için sondanın bu sıcaklıklara direnç gösterebilmesi büyük bir mühendislik başarısı olarak değerlendiriliyor.

NASA’nın yaptığı açıklamada, “Uzay aracı, 25 Mart Salı günü Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndaki görev kontrol merkeziyle iletişime geçti. Gönderilen sinyaller, sondanın sağlığının iyi olduğunu ve sistemlerinin normal şekilde çalıştığını gösterdi” denildi.

Güneş atmosferini anlamak için kritik görev

2018 yılında fırlatılan Parker Güneş Sondası, Güneş’in atmosferini, parçacık akışlarını ve manyetik alanlarını incelemek için gittikçe daha yakın yörüngelerden geçerek kritik veriler topluyor.

22 Mart’taki yakın geçiş, sondanın gerçekleştirdiği 23. yakın geçiş oldu. 6,1 milyon kilometrelik mesafede beş kez geçiş yapması planlanan sondanın üçüncü yakın geçişi 19 Haziran’da gerçekleşecek. Eğer sistemleri çalışmaya devam ederse, Parker 15 Eylül ve 12 Aralık’ta iki geçiş daha gerçekleştirecek.

Ancak bilim insanları, Parker’ın görev süresinin bu tarihlerden sonra fazla uzamayabileceğini belirtiyor.

Parker’ın geleceği

Parker Güneş Sondası’nın baş araştırmacısı Justin Kasper, “Bir gün yakıtımız tükenecek ve Güneş’in radyasyon basıncı nedeniyle yörüngemizi koruyamayacağız. O noktada sonda, Güneş tarafından çekilerek arka yüzeyi saniyeler içinde yanacak” dedi.

Ancak Kasper, “Karbon ısı kalkanı ve bazı parçalar aşırı sıcaklığa dayanabilecek. Geriye erimiş bir kütle kalacak ve bu kütle yaklaşık bir milyar yıl boyunca Güneş’in çevresinde dönecek” ifadelerini kullandı.

Parker’ın gelecekte nasıl bir yol izleyeceği ise bilim insanları tarafından yakından takip edilecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.