DOLAR
38,7875
EURO
43,5866
ALTIN
3.971,69
BIST
9.701,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Çok Bulutlu
30°C
Pazar Yağmurlu
17°C

NATO, ABD’nin İttifak’tan ayrılma düşüncesi olmadığını teyit etti

NATO, ABD’nin İttifak’tan ayrılma düşüncesi olmadığını teyit etti
REKLAM ALANI
14.05.2025 21:22
0
A+
A-

NATO genelkurmay başkanları, gelecek ay yapılacak Lahey Zirvesi’ne hazırlık gündemiyle yeni Askeri Komite Başkanı Amiral Giuseppe Cavo Dragone’nin liderliğinde ilk kez bir araya geldi.

Brüksel’deki NATO Karargahı’nda düzenlenen toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Dragone, Hollandalı Amiral Rob Bauer’den devraldığı görevin üzerinden 4 ayın geçtiğini anımsatarak, “Sağlıklı ve daha güçlü bir NATO buldum. Amaç, koordinasyon ve sonuçlar açısından daha güçlü.” diye konuştu.

Dragone küresel çapta süren güvenlik sorunları ve jeopolitik istikrarsızlığa dikkati çekerek, “Ukrayna’daki savaşın uyandırma çağrısı ve hepimizden yük paylaşımı konusunda daha fazlasını yapmamızı isteyen ABD yönetiminden gelen çağrı, cevapsız kalmadı.” dedi.

NATO’nun daha önce olmadığı kadar proaktif, odaklı, caydırıcılık ile kolektif savunmaya yatırım yapma konusunda kararlı olduğunu söyleyen Dragone, bu ivmenin sürdürülebilmesi için adil bir yük paylaşımı çağrısında bulundu.

Bir gazetecinin, Donald Trump yönetimindeki yeni ABD yönetiminin NATO’ya bağlılığına ilişkin sorusuna Dragone, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Trump arasındaki üst düzey iletişime dikkati çekerek, “ABD’nin ayrılmak istediğine ilişkin hiçbir işaret, belirti, hiçbir şey yok.” yanıtını verdi.

“Bakış açılarımızdaki çeşitlilik asla bir zafiyet olmamalı”

Küresel meselelerin öngörülemezliğini kabul etmekle birlikte, belirsizliğin eylemsizliğe neden olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Dragone, “Belirsizliğe çok fazla odaklanmanın bazen eylemsizlik için bir bahane haline gelebileceğini hatırlamak da önemlidir.” ifadesini kullandı.

Dragone, “Rusya’nın agresif yayılmacılığı, Çin’in stratejik bölgelerdeki istikrarsızlaştırıcı varlığı, terörizm, siber tehditler, Kuzey Kutbu ve uzaydaki rekabet” dahil olmak üzere NATO’nun tüm dikkatini vermesini gerektiren bir dizi açık ve mevcut tehdide işaret etti.

İttifak ülkeleri arasında kimi konularda yaşanan fikir ayrılıklarına işaret eden Dragone, “Düşmanlarımız uyumuyor. Zayıflık olarak algılanabilecek ama aslında temel güçlerimizden biri olan bakış açılarımızdaki çeşitliliğimizi istismar edebilirler. Bu bir direnç kaynağı olarak kalmalı, asla bir zafiyet olmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’ya destek

NATO’nun Ukrayna’ya bağlılığını teyit eden Dragone, bu desteğin hem ahlaki bir sorumluluk hem de stratejik bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Dragone, “Ukrayna’ya yardım etmek kendi güvenliğimize ve kurallara dayalı uluslararası düzene yapılan bir yatırımdır.” dedi.

“Yüzde 2 yeterli değil”

Bir gazetecinin, “ABD’nin NATO ülkelerinin gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma hedefinin en az yüzde 5’e yükselmesi talebine” ilişkin sorusunu cevaplandıran Dragone, toplantıda bu konunun ele alınmadığını kaydetti.

Öte yandan uzun süredir geçerli olan yüzde 2 hedefinin artık mevcut güvenlik taleplerini karşılamak için yeterli olmadığını belirten Dragone, “Savunma harcamalarında genel bir artış var. Bazıları daha hızlı ve bazıları daha yavaş ama herkes bu yönde ilerliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.