enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Öğrenciler dijital cihazları olmadan bir gün geçirmekte zorlanıyor

Öğrenciler dijital cihazları olmadan bir gün geçirmekte zorlanıyor
REKLAM ALANI
22.03.2025
0
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, şubat ayında ilkokul 4. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Dijital Dünyada Ekran Kullanımı Araştırması”, öğrencilerin telefon, tablet, televizyon veya bilgisayar gibi dijital cihazlarla olan etkileşimlerinde dikkati çeken eğilimlerini ortaya koydu.

17 büyükşehirdeki bilgisayar laboratuvarı bulunan okullarda eğitim gören 3 bin 230 ilkokul 4. sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmayla, öğrencilerin dijital cihazları en sık hangi amaçla kullandığı belirlendi.

Araştırma sonucu, öğrencilerin en yaygın dijital cihaz kullanım alanları yüzde 15,2 ile araştırma yapmak, yüzde 13,9 ile ödev yapmak ve yüzde 12,1 ile bilgisayar oyunu oynamak olarak tespit edildi.

Öğrencilerin yüzde 60’ı tekrar erişim arzusuna kapılıyor

Günlük dijital cihaz kullanım sürelerine yönelik inceleme sonuçlarına göre öğrenciler, dijital cihazları bıraktıktan hemen sonra yeniden kullanma isteği duyuyor.

Bulgulara göre 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 60’ı, “her zaman” ya da “bazen” dijital cihazlarını kapatır kapatmaz tekrar erişim arzusuna kapılıyor.

Ayrıca öğrencilerin yüzde 40,8’i cihazlarını kapattıktan sonraki 1 saat içinde tekrar cihazlarına yönelme eğiliminde.

Öğrenciler dijital cihazları olmadan bir gün geçirmekte zorlanıyor

Araştırmada, öğrencilerin yüzde 64,3’ü, “her zaman” ya da “bazen” dijital cihazlar olmadan bir gün geçirme konusunda zorluk yaşadığını ifade etti.

Çalışma, öğrencilerin sosyal medyada geçirdikleri sürenin dikkat çekici boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

Verilere göre, öğrencilerin yüzde 36,1’i sosyal medyayı hiç kullanmadığını belirtirken, geriye kalanların büyük çoğunluğunun günlük düzenli sosyal medya kullanıcısı olduğu belirlendi.

Öğrencilerin yüzde 27,9’u günde bir saatten az, yüzde 25,5’i 1-2 saat, yüzde 7,8’i ise 3-4 saat sosyal medyada vakit geçirdiğini ifade etti. Günlük kullanım süresi 5 saat ve üzeri olan öğrencilerin oranı ise yüzde 2,7 olarak tespit edildi.

Dijital cihaz kullanan öğrencilerde mutsuzluk, öfke ve yorgunluk artıyor

Araştırma, dijital cihazların öğrencilerin fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimleri üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koydu.

Cihazları ellerinden alındığında öğrencilerin yüzde 64,6’sı mutsuzluk, yüzde 48,5’i öfke duyduğunu belirtti.

Ayrıca, dijital cihaz kullanımının ardından öğrencilerin yüzde 64,5’i yorgunluk hissettiğini ifade etti.

Verilere göre öğrencilerin yüzde 13,6’sı her zaman, yüzde 53,9’u ise bazen telefon, tablet, televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısında uykuya daldığını bildirdi.

Öğrencilerin yalnızca yüzde 32,5’i dijital cihaz karşısında hiç uyumadığını aktardı.

Bu durum, öğrencilerin uyku kalitesinin bozulmasına ve fiziksel gelişimlerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden oluyor.

Öğrenciler dijital ortamda sosyalleşmeyi tercih ediyor

Araştırma, öğrencilerin büyük bölümünün telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar gibi dijital platformlarda akranlarıyla sosyalleşmeyi tercih ettiğini ortaya koydu.

Verilere göre, öğrencilerin yüzde 40,5’i dijital ortamda arkadaşlarıyla “her zaman” vakit geçirdiğini belirtirken, yüzde 45,9’u ise bunu “bazen” yaptığını ifade etti. Öte yandan, öğrencilerin yüzde 13,6’sı dijital platformlarda akranlarıyla hiçbir zaman vakit geçirmediğini belirtti.

Çalışma, öğrencilerin büyük bir bölümünün yemek yerken veya başka bir işle meşgulken dijital cihaz kullandığını ortaya koydu.

Verilere göre, öğrencilerin yüzde 64,2’si, “her zaman” ya da “bazen” yemek yerken telefon, tablet, televizyon veya bilgisayar kullandığını belirtti.

Dijital teknolojinin etkileri ve önlemler

Araştırma verileri, öğrencilerin dijital cihaz kullanım alışkanlıklarının günlük yaşam becerileri, psikososyal gelişimleri ve eğitim süreçleri üzerinde ciddi etkiler oluşturduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

Bu doğrultuda, bilinçli teknoloji kullanımını teşvik edecek stratejilerin geliştirilmesi, aile eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve dijital farkındalık çalışmalarının artırılması için koruyucu-önleyici sistemlerin güçlendirilmesi yönünde etkin çok paydaşlı işbirliklerinin geliştirilmesi öneriliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.