GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,4057
EURO
47,0088
ALTIN
4.362,47
BIST
10.366,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
29°C
Samsun
29°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C

Ölü kalp yeniden çalıştırıldı: 3 aylık bebeğe hayat veren nakil

Ölü kalp yeniden çalıştırıldı: 3 aylık bebeğe hayat veren nakil
REKLAM ALANI
21.07.2025 08:29
A+
A-

ABD’nin Duke Üniversitesi’nde görevli cerrahlar, kalbi durduktan sonra 5 dakikadan fazla süre boyunca atış göstermeyen bir donör kalbini ameliyat masasında yeniden çalıştırarak 3 aylık bir bebeğe başarıyla nakletti.

Uzmanlar, donör ailenin onayıyla gerçekleştirilen operasyonda özel olarak tasarlanmış bir sistem kullandı. Oksijen sağlayıcı, santrifüj pompa ve kan toplama rezervuarı gibi araçlarla kalp vücut dışında yeniden hayata döndürüldü.

Bebek altı ay boyunca sağlıklı kaldı

Bilimsel rapora göre, nakilden altı ay sonra bebekte kalp reddi ya da işlev bozukluğu görülmedi. Uzmanlar bu başarıyı, bebek kalbi gibi küçük organlar için geliştirilen “masa üstünde canlandırma” yöntemiyle açıklıyor.

Mevcut cihazlar, yetişkin organları koruyacak büyüklükte olduğu için bebek kalplerinde işe yaramıyor. Bu yeni sistem, bebek organlarına uygun ilk çözüm olma özelliğini taşıyor.

Etik tartışmalar gündemde

Nakillerin çoğunda donörlerin beyin ölümü gerçekleşmiş oluyor. Ancak kalbin durması ve kan dolaşımının kesilmesi sonrasında yapılan nakiller “dolaşım ölümü” sonrası bağışlar daha nadir görülüyor. ABD’de çocuk kalbi nakillerinin sadece yüzde 0,5’i bu yolla gerçekleşiyor.

Bazı eleştirmenler, kalbi durmuş hastaların makinede tekrar çalıştırılmasının ölüm tanımını belirsizleştirebileceği ve etik sorunlara yol açabileceği görüşünde. Ancak Duke ekibi, kalbin vücut dışında çalıştırılmasının bu sorunları azalttığını savunuyor.

Vanderbilt’ten yeni yaklaşım

Farklı bir yöntemi deneyen Vanderbilt Üniversitesi cerrahları ise etik riskleri en aza indirmek için kalbi tekrar çalıştırmadan koruma yöntemine yöneldi. Kalp dolaşımı aorttan kelepçelenerek beyne giden kan engellendi ve oksijenli koruyucu sıvı kalbe yönlendirildi.

Bu yöntemle üç bebek kalbi başarıyla nakledildi ve ilk sonuçlar olumlu oldu.

Her iki yaklaşım da NEJM (New England Journal of Medicine) dergisinde yayımlandı. Uzmanlara göre, bu gelişmeler çocuk organ nakillerinde başarı şansını artırabilir ve bekleme listelerinde hayatını kaybeden bebeklerin sayısını azaltabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.