Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur’an kurslarında ve kendi imkanlarıyla hafızlıklarını tamamlayan öğrenci ve vatandaşlara yönelik düzenlenen 2025 Yılı II. Dönem Hafızlık Tespit Sınav yerlerinden biri olan Rize Kur’an Eğitim Merkezi’ndeki sınav başarıyla tamamlandı.
Sınav süreci sonrasında Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı ve Sınav Komisyonu Başkanı Mehmet Kapukaya başkanlığında; Rize İl Müftüsü Naci Çakmakçı, Kur’an Eğitim Merkezi Müdürü Abdullah Köseoğlu, İl Müftü Yardımcısı Mahmut Ali Atik, Çayeli İlçe Müftüsü Nizamettin Keskin ve il genelinde hafızlık eğitimi veren Kur’an kurslarının yöneticilerinin katılımıyla kapsamlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan İl Müftüsü Naci Çakmakçı, 30 Haziran – 11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen sınava başvuran 283 adaydan 282’sinin sınava katılım sağladığını belirtti. Çakmakçı, hafızlık tespit sürecinin titizlikle yürütüldüğünü ifade ederek sınav komisyonu üyelerine teşekkür etti. Ayrıca sınav takip komisyonlarının işlevine, öğrencilerin ders çalışma yöntemlerine ve kurslardaki akademik disipline dikkat çekti.
Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mehmet Kapukaya da yaptığı konuşmada, Kur’an-ı Kerim eğitiminin, Peygamber Efendimiz (sas) tarafından bizzat yürütülen bir eğitim faaliyeti olduğunu vurgulayarak, Türkiye’deki Kur’an eğitiminde son yıllarda kaydedilen ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Hafız olmak büyük bir lütuftur, hafız kalmak ise ayrı bir istikrar ve kararlılık gerektirir” ifadelerini kullanan Kapukaya, öğrencilerin sadece ezberle değil, ihlas ve samimiyetle bu yola adım atmalarının önemine dikkat çekti.
Kapukaya, Hafızlık yolculuğuna rehberlik eden tüm hocalara, ailelere ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toplantıda “Başarılı öğrencilerin yanı sıra onları yetiştiren öğreticilerin de ödüllendirilmesi, Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ile Kur’an Eğitim Merkezlerinin öğrenciler tarafından ziyaret edilerek ufuk kazandırıcı etkinlikler yapılması, “Kardeş Kurs” uygulamasıyla kurslar arasında dayanışma ve ortak faaliyetlerin artırılması, Hafızlık eğitiminde kalitenin artırılması adına sürekli gelişime açık yöntemlerin uygulanması” hususlarında öneriler dile getirildi.