enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Samsun’da tehlike geçmiş değil! Kahverengi Kokarca’da Cezbet Öldür Yöntemi

Samsun’da tehlike geçmiş değil! Kahverengi Kokarca’da Cezbet Öldür Yöntemi
REKLAM ALANI
07.03.2025
1
A+
A-

Bu mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı” kapsamında ve 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda yürütülüyor.
Kahverengi Kokarca’nın İlk Girişi ve Artan Popülasyon 2017 yılında Terme İlçesi’nden Samsun’a giriş yapan zararlı, 2023 ve 2024 yıllarında özellikle Terme-Çarşamba bölgelerinde ciddi hasara yol açtı. Ancak, İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerinin uyarılarını dikkate alarak mücadele eden üreticilerin başarıya ulaştığı belirtildi.
Eğitim ve Entegre Çalışmalar Devam Ediyor Kahverengi Kokarca’nın zararlarını en aza indirmek için il genelinde eğitim programları, tarla çalışmaları, feromon tuzak uygulamaları gibi çeşitli önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda, yerel kaynaklardan ve Bakanlık ödeneklerinden faydalanılarak biyosidal ürünler temin ediliyor.
2025 Yılında Seferberlik Şart! Uzmanlar, Kahverengi Kokarca popülasyonunun bu yıl daha da artacağını öngörüyor. 
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tüm paydaşların mücadeleye seferberlik ruhuyla katılması gerektiğini belirtti. Sağlam, “Mücadelede bireysel ve toplumsal dayanışmanın önemi büyük” dedi.
Kış Mücadelesine Dikkat Çekildi Kahverengi Kokarca’nın biyolojisi gereği, sıcaklık ortalamaları düştüğünde kışlak alanlara yerleştiği belirtiliyor. Sağlam, kışlak alanlarda biyosidal ürünlerin kullanımı için en uygun tarihin 1-10 Mart olduğunu ifade etti ve mücadele takvimine uyulmasının altını çizdi.
İl Müdürü Sağlam konuşmasında ayrıca şunları söyledi: “Kahverengi Kokarca; kışlaklardan sıcaklık ortalaması 12,5 °C ulaştığında çıkışlara başlayıp sıcaklık ortalaması 17 °C bulana kadar periyodik olarak çıkışlarını sürdürmektedir. Karadeniz bölgesinde rakımsal ve bölgesel sıcaklık farklılıkları da dikkate alındığında referans tarihi olarak 2-10 Nisan arası baz alınarak kullanılan ruhsatlı biyosidal ürünlerin uygulama yüzey alanlarında kalma süresi, büyükşehirlerde uygulama yapılması gereken alanlarında da büyüklüğü ve çokluğu dikkate alındığında 1-10 Mart tarihi itibari ile kışlak alanlarda biyosidallerin uygulamaya başlanmasına, 15 Nisan tarihinde ise sonlandırılmasının uygun olacağı önerilmektedir. Kışlak alanlarda zararlının hareketsiz olacağı ve kimyasalla temasının güçlüğü gibi etkenler de baz alındığında çıkış yapmak için hareketlenmelerin olduğu bu tarihlerin baz alınması kışlaklardan çıkış aşamasında gerek zararlı ile temasın gerekse de yapılacak mücadelede başarı sansını ve oranını arttıracaktır.
Gerek Kışlak Mücadelesi gerekse Cezbet-Öldür Yöntemi ile mücadele ve ürün bazında Kimyasal Mücadele takvimi konularında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile irtibatlı olunması ve takip edilmesi, yapılan organizasyonlara destek olunması,  seferberlik ruhu içerisinde mücadele çalışmalarına bireysel ve toplumsal olarak hız kesmeden devam edilmesi İlimiz tarımsal üretimi için son derece önemlidir.”
Toplumun Katılımı Önemli Yetkililer, bireysel ve toplumsal mücadelenin Samsun’un tarımsal üretimi açısından son derece kritik olduğunu vurguluyor. Vatandaşların, ilçe müdürlükleri ile iletişimde kalarak mücadele çalışmalarına destek vermesi bekleniyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.