GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,0690
EURO
47,0165
ALTIN
4.283,99
BIST
10.330,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
29°C
Samsun
29°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
27°C
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi
REKLAM ALANI
10.07.2025 13:22
A+
A-

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, son günlerde bazı basın ve sosyal medya kanallarında, şap hastalığına ilişkin eksik, çarpıtılmış ve kamuoyunu yanıltıcı içeriklerin dolaşıma sokulduğu bildirildi.

Yeni şap serotipi SAT1’in yayılmaması için hızlı bir tedbir alınarak, bütün hayvan satış yerlerinin kapatıldığı, yeni tipe karşı geliştirilen aşının üretimine başlandığı hatırlatılan açıklamada, şap hastalığına karşı mücadelenin Bakanlık bünyesindeki Şap Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü anımsatıldı. Şap Enstitüsü Müdürlüğünün, hastalığın teşhisini yaparak, etkin ve güncel aşı üretimini sağladığı aktarılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Bugüne kadar sahaya yeni serotip SAT1’e karşı üretilmiş, yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sevk edilmiştir. Aşı üretim kapasitemiz yeterlidir ve ihtiyaç duyulan tüm bölgelere, hızlı şekilde ulaştırılmaktadır. Şap Enstitüsü’nde, aşı üretimi 7 gün 24 saat esasına göre, kesintisiz şekilde devam etmektedir. 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilip, sahadaki ekiplerimize gönderilecektir.”

Aşılamalar tamamlandıkça, hayvan satış yerleri peyderpey açılacak

Ülke genelinde, 81 il ve 922 ilçede görev yapan yaklaşık 10 bin veteriner hekiminin, saha taramaları ve aşılama faaliyetlerini büyük özveriyle yürüttüğüne işaret edilen açıklamada, aşılaması yapılan bölgelerdeki kapalı olan hayvan satış yerlerinin, aşılamalar tamamlandıkça peyderpey açılacağı duyuruldu.

Türkiye’nin şap hastalığına karşı teknik altyapısı, uzman kadrosu ve üretim gücünün yeterli olduğunun altı çizilen açıklamada, aşılamaların etkin biçimde sürdürüldüğü, hayvan sağlığı hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmadığı vurgulandı.

Tüketicilerin ete ulaşmasında da şu an itibarıyla herhangi bir sorunun, söz konusu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İlk kez bu kapsamda bütün hayvan satış yerlerinin kapatıldığına dair yorumlar gerçek dışı olup, en son 2023’te aynı hastalık sebebiyle, ülke genelinde tüm hayvan hareketleri geçici olarak durdurulmuş ve hayvan pazarları topluca kapatılmıştır. Ülkemiz hayvan varlığının belli oranının etkilendiği varsayımıyla, farazi olarak yapılan hesaplamalarla, ülke ekonomisine getireceği zarar diyerek ortaya atılan rakamsal veriler de gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun, sosyal medyada paylaşılan bilimsel temelden yoksun ve kamuoyunda panik havası oluşturmayı amaçlayan içeriklere karşı dikkatli olması önem arz etmektedir.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.