enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Sigarayı bırakmak isteyen 308 bin kişi ALO 171’i aradı

Sigarayı bırakmak isteyen 308 bin kişi ALO 171’i aradı
REKLAM ALANI
08.02.2025
0
A+
A-

Sağlık Bakanlığı’nın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, sigara bırakmak isteyen bireyleri yapılan motivasyonel görüşmeleri ile bırakma girişiminde bulunmaları için teşvik ediyor.

Danışma Hattı, 7 gün 24 saat canlı destek sağlıyor. Danışma Hattı tarafından, bırakma kararı alan bireylere bu süreçte rehberlik edilerek, ortaya çıkabilecek nikotin yoksunluk belirtileriyle baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık veriliyor.

Danışma Hattını arayan bireylere, nikotin bağımlılık düzeyini belirlemek amacıyla nikotin bağımlılık testi uygulanıyor. Tespit edilen bağımlılık düzeyine göre, kişiye özel sigara bırakma planı yapılıyor ya da sigara bırakma hizmeti sunan sağlık profesyonelleri ve birimleri hakkında bilgi veriliyor.

150 bin 467 muayene yapıldı

Danışma Hattını 2024’te sigara bırakma konusunda destek almak amacıyla 308 bin 222 kişi ararken, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin başvurabileceği bir diğer başvuru noktası ise sigara bırakma poliklinikleri oldu.

Bakanlık verilerine göre, Türkiye genelindeki 565 sigara bırakma polikliniğinde geçen yıl 150 bin 467 muayene yapıldı.

“Davranışsal terapileri ve farmakolojik tedavileri eş zamanlı olarak yürütüyoruz”

Etlik Şehir Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Necla Bozdağ Armağan, bağımlılıktan kurtulma konusundaki yürüttükleri çalışmaları anlattı.

Hastaların, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından sigarayı bırakma polikliniklerine yönlendirildiğini, akciğer, solunum fonksiyonları ve kan değerlerine bakılarak tedaviye başladıklarını aktaran Armağan, sigara bırakma sürecinde 2 aşamalı bir tedavi uyguladıklarını söyledi.

​​​​​​​En önemli aşamalardan birinin davranışsal terapi olduğunu ifade eden Armağan, “Davranışsal terapileri ve farmakolojik tedavileri eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Davranışsal terapilerde öncelikle hastanın sigara kullanım durumunu değerlendirerek bağımlılık seviyesini ölçüyoruz. Sonrasında sigarayı bırakma kararlılığını ölçerek hastaya önderlik ediyoruz.” dedi.

Armağan, hastaya sigara bırakma aşamasında sigara içilen ortamdan uzak durması ve sigarayı hatırlatan objeleri bulundukları ortamdan uzaklaştırmaları konusunda uyarılarda bulunduklarını bildirdi.

Sigara bırakmadaki en önemli aşamanın hastanın kendi kafasında bitirmesi ve bu konuda iradeli bir tutum sergilemesi gerektiğini vurgulayan Armağan, hekimlerin bu konuda hastalara gerekli telkinlerle destek sağladığını dile getirdi.

“Sigara KOAH’ın en önemli risk faktörlerinden biridir”

Armağan, sigara kullanımının ve tütün dumanına maruz kalmanın tüm sistemlerde hastalıklara yol açabildiğine dikkati çekerek, “Sigara KOAH’ın en önemli risk faktörlerinden biridir. KOAH ve sigara birlikteliği akciğer kanserinin en önemli bağımsız risk faktörleridir. 50 yaş ve üzeri hastalarımızda erken yaşta akciğer kanseri görülme olasılığı ciddi oranda artmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu

Armağan, ailelere de uyarıda bulunarak sigara dumanına maruz kalan çocukların daha sık astım, hırıltı ve öksürük gibi şikayetler yaşadığını kaydetti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.