enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Sigarayı bırakmak mümkün

Sigarayı bırakmak mümkün
REKLAM ALANI
09.02.2025
0
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine  göre dünyada 1,3 milyar insan tütün ürünleri bağımlısı. En çok tütün bağımlılığı, yüzde 28 ile Avrupa kıtasında görülüyor.

Türkiye’de ise 2022 yılında TÜİK’in yayınladığı istatistikler, 15 yaş üstü nüfusun yüzde 28’inin sigara bağımlısı olduğunu ortaya koymuştu. Bağımlıların yüzde 15,5’ini kadınlar oluşturuyor. 15 yaşından büyüklerin yüzde 3,8 arada bir sigara kullanırken, yüzde 9,8’i ise tütün bağımlılığından kurtulmuş durumda. 

Hem insana hem doğaya zarar

Tütün bağımlığı nedeniyle dünya genelinde her yıl 8 milyon insan hayatını kaybediyor. 1,3 milyon insan doğrudan kullanıcı olmadığı halde maruz kaldığı için sigara nedeniyle hayatını kaybediyor.

Ancak tütün ürünlerinin tek zararı insanlara değil. Sigara üretimi için her yıl 600 milyon ağaç kesiliyor, 22 milyar ton su harcanıyor. Ayrıca 4,5 trilyon izmarit doğaya bırakılarak büyük bir kirliliğe sebep oluyor.

Sigarayı bırakmak mümkün

Sigaranın neden olduğu hastalıklar

Sigaranın en yaygın zararları arasında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, gırtlak ve ağız kanserleri, kalp, damar rahatsızlıkları, cinsel bozukluklar geliyor. Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğe de zarar veriyor. Dişlerde ve cilt üzerinde tahribata neden oluyor.

Sigarayı bırakmak mümkün

Sigarayı bırakmak mümkün

Yüksek düzeyde bağımlılık yapan maddeler arasında yer alan tütün ürünleri, birçok kişinin düşündüğünün aksine bırakılabiliyor. Bunun için kararlı olmak, yaşam alışkanlıklarını değiştirmek ve gerekirse Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlardan ya da Yeşilay gibi sivil toplum kuruluşlarından destek almak yeterli oluyor. Sonrasında ise sağlık riskleri azalırken, tütün fiyatları nedeniyle ortaya çıkan masraflar ve sağlık harcamaları düşüyor. 

Adım adım mücadele

1996 Sigara reklamları yasaklandı.
2006 ‘Ulusal Tütün Kontrol Programı’ yayınlandı.
2008 Lokanta, kahvehane, kafe gibi yerlerde sigara yasağı başladı.
2009 İkamet hariç tüm kapalı alanlarda sigara yasaklandı. (Dumansız Hava Sahası)
2009 Sigara paketlerine sağlık uyarıları geldi.
2010 ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı hizmete girdi.
2012 Tütün ürünlerinin 18 yaş altına satılması yasaklandı.
2013 Özel araç sürücülerine de sigara yasağı geldi.
2015 Havaalanı, terminal, AVM kapılarının 5 metre yakınına sigara yasağı getirildi.
2015 Çocukların kullandığı yerlere ve açık spor alanlarına sigara yasağı geldi.
2016 Yeşil Dedektör uygulaması başladı.
2020 Sigarada siyah pakete geçildi.
2020 Elektronik sigaraya yasak geldi.
2024 2024-2028 Tütün Kontrolü Eylem Planı yürürlüğe girdi.

Yeni tehlike: Elektronik sigara

‘Elektronik sigara’, ‘dumansız sigara’, ‘snus’ gibi isimlerle satılan ürünler de bağımlılığın devam etmesine ve sağlık sorunları oluşmasına imkan sağlıyor.

Türkiye, elektronik sigara ve benzeri ürünlerin satışını yasakladı ancak yine de özellikle çocuk ve gençlerin korunması için ailelere önemli bir rol düşüyor.

Sigarayı bırakmak mümkün

“Önce kararlı olun ve 171’i tuşlayarak başlayın”

Sağlık Bakanlığı tarafından açılan ALO 171, bugüne kadar binlerce kişinin bağımlılıktan kurtulmasına rehberlik etti.

2010-2024 arasında 3,5 milyonun üzerinde kişiye muayene yapıldı, 1,4 milyondan fazla kişi ücretsiz tedavilerden faydalandı.

Sigarayı bırakmak isteyen herkese bu nedenle “önce kararlı olun ve 171’i tuşlayarak başlayın” tavsiyesi veriliyor. 

Bağımlılıktan kurtulmak isteyenler, aile hekimliklerine, hastanelere ve Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’ne (YEDAM) de başvurup yardım alabiliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.