enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

“Suya Saklanan Renkler: Yazma Eserlerde Ebru” sergisi İstanbul’da sanatseverlerle buluştu

“Suya Saklanan Renkler: Yazma Eserlerde Ebru” sergisi İstanbul’da sanatseverlerle buluştu
REKLAM ALANI

Tevfik Alparslan Babaoğlu’nun danışmanlığında kurum uzmanlarıyla hazırlanan sergi, ebru sanatının tarihsel bağlamda nasıl geliştiğini, farklı dönemlerdeki ebru anlayışlarını ve bu alandaki önemli ebrucuların katkılarını, geleneksel sanatların inceliklerini gözler önüne seriyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan küratör Rümeysa Nur Şahin, Rami Kütüphanesi koridorlarında yer alan serginin 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar ebru sanatının tarihini yansıttığını ve eşsiz örneklerin görülebileceğini söyledi.

Ebru tarihini kronolojik olarak yansıtan ilk sergi olduğunu dile getiren Şahin, “İlk zamanlarda daha soluk renkli, su bazlı ebrular yer alırken daha sonraki dönemlerde suyun yoğunlaştırılması, kıvamın artırılmasıyla elde edilmiş daha canlı, göz alıcı renklerle yapılmış ebrular da yer alıyor. Sergimiz sadece ebru sanatının tarihi ve sanatsal serüvenine yolculuk etmiyor, aynı zamanda ebru sanatının yazma eserlerdeki serüvenini de göstermiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Sergide ilk defa görülecek 500 yıllık su bazlı ebrular da yer alıyor

Ebru sanatının sadece süsleme unsuru değil, işlevsel anlamda, kitapla bütünleşmiş sanat formu olarak da sergide gösterildiğinin altını çizen Şahin, “Sergimizde 30 yazma eser, 20 murakka ve ebru malzemeleri var. Eserlerin hepsi Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı kütüphanelerden seçildi. Ebru malzemeleri ise ebrucu Dr. Alparslan Babaoğlu’na ait ve bu sergi onun danışmanlığında hazırlandı.” diye konuştu.

Suya Saklanan Renkler Yazma Eserlerde Ebru Sergisi İstanbul'da Sanatseverlerle Buluştu 1

Şahin, sergideki sanatçılara ilişkin şunları kaydetti:

“Hezarfen İbrahim Edhem Efendi, Necmettin Okyay, Hatip Mehmet Efendi gibi çok önemli sanatçıların eserlerini görebiliyoruz. Aynı zamanda ismi bilinmeyen ama bizi çok etkileyen çok kıymetli ebru eserler de yer alıyor. Murakkalarda ise Hafız Osman, İsmail Zühdü ve Şeyh Hamdullah gibi çok önemli hattatların eserleri bulunuyor. Koltuklarında ebru kullanılmış çok kıymetli bir murakka da bizi karşılıyor. Sergide ilk defa göreceğiniz 500 yıllık su bazlı ebrular, boya ayarları muhteşem şekilde yapılmış, canlı ve göz alıcı renklerle oluşturulmuş kumlu hatip ebruları, kır çiçeği ebruları ve benekli, serpmeli ebrular gibi çok nadir eserler sizleri karşılayacak.”

Suya Saklanan Renkler Yazma Eserlerde Ebru Sergisi İstanbul'da Sanatseverlerle Buluştu 2

Küratör Şahin, serginin tarihi süreçteki farklı ebru anlayışlarına, ebrucuların katkılarına ve gelenekli sanatların inceliklerine dair yeni perspektifler kazanmak isteyen herkese eşsiz fırsat sunduğunu sözlerine ekledi.

Sergi, yalnızca ebru sanatının estetik yönünü değil, aynı zamanda Osmanlı kitap sanatlarının derinliklerine inerek yazma eserlerde ebru sanatının yerini kapsamlı şekilde gözler önüne seriyor.

Suya Saklanan Renkler Yazma Eserlerde Ebru Sergisi İstanbul'da Sanatseverlerle Buluştu 3

Dönemin sanatsal ve kültürel zenginliğini yansıtarak ebru sanatının yalnızca süsleme aracı olarak değil, aynı zamanda kitaplarla bütünleşmiş sanat formu olarak nasıl işlendiğini seyirciyle buluşturuyor.

Türkiye Yazma Kurumu Başkanlığının zengin koleksiyonlarından seçilen eserler 10 Temmuz’a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.