DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
ALTIN
3.997,10
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
30°C
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Pazar Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

TBMM’den zirai dona karşı ‘öneri paketi’

TBMM’den zirai dona karşı ‘öneri paketi’
REKLAM ALANI
18.05.2025 12:47
0
A+
A-

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz’ın başkanlığında 20 Mayıs Salı günü toplanacak. Komisyonda çalışma usulü ve takvim belirlenecek.

Korkmaz, nisan ayında birçok ili etkileyen zirai don olayının yaşandığını anımsattı.

Yaşanan olayın ardından hızlıca çalışmaların yapıldığını belirten Korkmaz, TBMM’de de partilerin ortak kararıyla araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlattı.

Komisyonun salı günü toplanacağını aktaran Korkmaz, toplantıda, yapacakları çalışmalarla ilgili yol haritasını görüşeceklerini söyledi.

Komisyonun çalışmasını iki aşamalı yürüteceğini anlatan Korkmaz, “Kısa sürede hızlı bir saha çalışmasıyla vatandaşımızın bu konudaki dertlerini dinleyeceğiz. Araştırma Komisyonu üyeleri olarak don hadisesine maruz kalan bölgelerde hızlı bir çalışma yaparak, aldığımız verileri hızlıca bir öneri paketi şeklinde hazırlayacağız. Birinci çalışmamız bu olacak. İkinci çalışmamız, daha zamana yaydığımız, geniş bir teknik çalışma ekibiyle beraber gelecekte de bu zirai don ve benzeri olaylarla halkımız karşılaştığında bugünden ne gibi önlemler almamız gerekiyor, teknik önlemler, mevzuat olarak yapılması gereken çalışmalar ve üreticilerin belki de alması gereken önlemler noktasında olacak.” sözlerini sarf etti.

Korkmaz, ön rapor ve nihai raporun birbirinden bağımsız olmayacağını da vurguladı.

“Tarımsal üretim en önemli bir mesele haline geldi”

Üreticinin karşılaştığı riskleri azaltmak için kurulan Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) devlet destekli bir sigorta sistemi olduğunu aktaran Korkmaz, bu sistemin arzu edilen ölçüde yaygınlaştırılamadığını dile getirdi.

Bunun değişik nedenlerinin olduğunu anlatan Korkmaz, “Sistemden kaynaklanan sebepler olabilir, halkımızın sigorta bilinci bakımından etkinsizliği olabilir çünkü devlet büyük ölçüde karşılamasına rağmen bu sigortacılığın yaygınlaşmamasının başka sebepleri de olabilir, bunları masaya yatıracağız.” diye konuştu.

Tarımsal üretimin artık zorlaştığını belirten Korkmaz, tarımsal üretimi etkileyen küresel iklim değişikliği ve kırsaldan kente göçe dikkati çekti.

Korkmaz, tarımsal ve kırsal kalkınmanın önemine değinerek, şöyle konuştu:

“İnsanlar, belirli bir üretim ölçeğinde olmak kaydıyla bu ürünü ürettikleri zaman ‘Acaba bu ürünümüz piyasada para eder mi etmez mi, ürünü ürettiğimiz zaman başımıza bir şey gelse ne yaparız?’ gibi düşünmeden, bunun minimum geliri garanti edecek bir sistemi yapıyor olması lazım.

Tarımsal üretim, sadece bir üretim değil gıdanın stratejik ve güvenlik meselesi olduğu bir çağda en önemli bir mesele haline geldi. Bu bakış açısıyla biz de bu komisyon çalışmalarıyla oluşturacağımız raporumuzu Meclis’imize arz edeceğiz. Bunun çalışmalarımız bittiği zaman sadece araştırma komisyonunun, Meclis’in raflarına girmiş bir rapor değil, bundan sonra yapılacak tarım ve kırsal çalışmalarda zemin oluşturacak güçlü, teknik, akademik ve politik niteliği olan bir rapor olmasını arzu ediyorum.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.