enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Tekirdağ’da yerli buğday çeşidi NKÜ Paşaeli tescillendi

Tekirdağ’da yerli buğday çeşidi NKÜ Paşaeli tescillendi
REKLAM ALANI
28.04.2025
0
A+
A-

Islah edilen buğday ise beyaz daneli olması, yüksek verimi ve hastalıklara dayanıklılığıyla dikkati çekiyor.

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, uzun soluklu araştırmalar neticesinde ülke tarımına önemli bir katkı sunduklarını belirtti.

Prof. Dr. Başer, buğday ıslah çalışmalarını Prof. Dr. Oğuz Bilgin, Prof. Dr. Alpay Balkan ve Arş. Gör. Dr. Damla Balaban Göçmen ile birlikte yürüttüklerini söyledi.

Çeşidin ıslah sürecinin 2012 yılında başladığını aktaran Başer, “Farklı çeşitleri melezleyerek en iyi kombinasyonları seçtik. 3 yıl önce aday çeşidimizi TTSM’ye gönderdik. Yapılan denemeler sonucunda ‘NKÜ Paşaeli’ ismiyle tescil edilmesi uygun görüldü” dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

“Beyaz daneli ve yüksek verimli”

Tescillenen buğdayın beyaz daneli yapısı, yüksek verimi ve hastalıklara karşı dayanıklılığıyla öne çıktığını vurgulayan Başer, “Çeşidimiz kışlık ve orta erkenci özellik gösteriyor. Trakya’daki tescil denemelerinde verim standartlarını yüzde 8 oranında geçti. Enerji değeri 300 ile 400 arasında. Beyaz daneli olması kalite açısından önemli bir avantaj. Yatma problemi yok, soğuklara karşı dayanıklı. Trakya bölgesi için ciddi bir alternatif olacak” diye konuştu.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

“Verim 900 kilograma kadar çıkabiliyor”

Yeni çeşidin verim potansiyeline de değinen Başer, “Verim yönünden dönümde 800-850 kilogram seviyelerine ulaşılıyor. Bazı bölgelerde 900 kilograma kadar çıktığı tespit edildi” bilgisini paylaştı.

Başer, “NKÜ Paşaeli” çeşidinin tüm tohumculuk kuruluşlarının kullanımına açık olduğunu belirterek, çiftçilere kaliteli ve yüksek verimli yeni bir alternatif sunduklarını sözlerine ekledi.

NKÜ Ziraat Fakültesi akademisyenleri daha önce “Ziraat”, “Lider”, “Ergene”, “Zirve” ve “Asia” isimli buğday çeşitlerini de tescil ettirmişti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.