enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5669
EURO
43,6507
ALTIN
4.009,71
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

TEKNOFEST’in ödüllü takımları güçlerini birleştirdi

TEKNOFEST’in ödüllü takımları güçlerini birleştirdi
REKLAM ALANI
09.04.2025
0
A+
A-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen Teknogaraj’da 2021’de kurulan Astra Roket Takımı, 2023’te TEKNOFEST Roket Yarışması’nda lise (alçak irtifa) kategorisinde Türkiye ikincisi oldu. 2019’da kurulan Çağdaş Roket Takımı ise 2021’de “Takım Ruhu Ödülü” kazandı ve 2023’te yüksek irtifa kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Takımlar, “Birlikten kuvvet doğar” düşüncesiyle bilgi, deneyim ve başarılarını birleştirerek 2025 TEKNOFEST Roket Yarışması “zorlu görev” kategorisinde birincilik hedefine odaklandı.

Çalışmalarında roketin yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarmak için hassas işçilikle çalışan takım, birinciliğin yanı sıra yerli ve milli teknolojiyi daha ileriye taşımayı amaçlıyor.

TEKNOFEST'in ödüllü takımları güçlerini birleştirdi

“Zor bir alan ve biz zoru başarmayı seven bir ekibiz”

Çağdaş Astra Roket Takımı Kaptanı, üniversite öğrencisi İbrahim Efe Çimen, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan iki ekibin roketin yerlilik oranını artırmak için sistemler geliştirdiğini söyledi.

Ekip olarak rokete meraklı olduklarını anlatan Çimen, şöyle konuştu:

“Takım olarak rokete çok hevesliydik, zor bir alan ve biz zoru başarmayı seven bir ekibiz. Diğer kategorilerde de yarışabilirdik ama biz roket gibi hassas işçilik gerektiren, yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarabileceğimiz alanda yarışmak istedik. Yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarmak için gerekli olan bazı sistemler var. Bunların başında aviyonik ve kompozit malzemeler yer alıyor. Kompozit üretimimizi burada el işçiliğimizle kendimiz üretiyoruz. Mekanik işçilik olarak yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarmış durumdayız. Kendi ticari aviyonik kartımızı çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim roketlerimiz tanımlanan görevleri yapan roketler.”

Takımın 15 yaşındaki üyesi Ela Nur Kansu, iki başarılı takımın birleşerek daha büyük bir başarı elde etmeyi amaçladığını aktardı.

Kansu, vaktinin çoğunu Teknogaraj’da üretim yaparak geçirdiğini belirterek, birincilik hedefine ulaşmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

TEKNOFEST'in ödüllü takımları güçlerini birleştirdi

“Yerli ve milli teknolojiyi daha ileriye taşıyan bir Türkiye hedefiyle çalışıyoruz”

Üretime aralıksız devam ettiklerini dile getiren Kansu, “Burada gün içerisinde aviyonik kartlarımızı tasarlıyoruz. Ürettiğimiz paraşütlerin de testlerini gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda roketlerin gövdelerini de kendimiz üretiyoruz. Kumaşlardan belli hesaplamalar yaptıktan sonra kompozit malzemelerle üretime devam ediyoruz. Burada yerli ve milli teknolojiyi daha ileriye taşıyan bir Türkiye hedefiyle çalışıyoruz. Asıl amacımız burada yeni teknolojiler geliştirmek ve daha sonraki aşamalarda ülkemizi daha üst seviyelere taşımak.” diye konuştu.

Teknogaraj Projeler Koordinatörü Çağdaş Kaya ise roketin basınç ve patlatma testlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Testlerin hayati önem taşıdığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

“Roketlerde fırlatma testi yapmamız çok fazla mümkün olmuyor ama basınç ve patlatma testleri gerçekleştiriyoruz. Roketi iki ayrı parçaya bölüyoruz ve kurtarma sistemini harekete geçiriyoruz. Bu sistemin roketin ulaşabileceği en üst noktada başarılı olabilmesi için bizim onu daha öncesinde yerde test etmemiz gerekiyor. Testler AR-GE geliştirmeleri sonucunda ürettiğimiz ürünler için hayati önem taşıyor.”

Kaya, geliştirme sürecinden daha çok test sürecine zaman ayırmaya çalıştıklarını belirterek, test edilmeyen sistemin sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.