enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Türkiye, Çin ile tıpta yapay zeka ve tarım projelerinde iş birliği

Türkiye, Çin ile tıpta yapay zeka ve tarım projelerinde iş birliği
REKLAM ALANI
25.03.2025
0
A+
A-

TÜBİTAK ve NSFC tarafından ortak araştırma projelerine yönelik 2025 yılı ikili işbirliği çağrısı yayımlandı.

Çağrıyla iki ülkenin bilim insanları arasında üç alanda iş birliği yapılması planlanıyor.

Bu alanlardan biri “kanser immünoterapisi ve klinik translasyonel araştırmayı” kapsıyor. İki ülke araştırmacıları onkoloji için büyük veri ve yapay zeka çalışmaları gerçekleştirecek. Kanser immünoterapisi, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayacak adımları kapsıyor. Kanser hücrelerinin büyümesini önleyen ve yıkımını sağlayan ilaç ve aşılardan antikorlara kadar çeşitli tıbbi desteklerin geliştirilmesini hedefleyen projeler, çağrı kapsamında değerlendirilecek.

İkinci iş birliği alanı “manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonik tıp” olacak. Bu kapsamda, tıbbi görüntüleme için büyük veri ve yapay zekadan da yararlanılması öngörülüyor. Üç boyutlu ayrıntılı anatomik görüntüler elde edilmesini sağlayan görüntüleme teknolojisi olarak bilinen manyetik rezonans teknolojilerinin geliştirilmesi başta olmak üzere bu alana yönelik Türk ve Çinli bilim insanlarının geliştireceği projeler çağrı kapsamında olacak.

Yeşil ve sürdürülebilir tarım için iş birliği

Üçüncü iş birliği alanı da “yeşil ve sürdürülebilir tarım” olarak belirlendi. Türkiye, bu alanda Avrupa Birliği ile de ortak çalışmalar yapıyor. Yeşil Mutabakat kapsamında iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı karşısında gıda güvenliğini sağlamak, AB gıda sisteminin çevresel ve iklim ayak izini azaltmak, tarladan sofraya rekabetçi sürdürülebilirliğe doğru küresel bir geçişe öncülük etmek için çalışmalar gerçekleştiriliyor. TÜBİTAK ile NSFC arasındaki iş birliğiyle iki ülke bilim insanlarının da bu projelere odaklanması sağlanacak.

Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türkiye’deki bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Çin’de çalışan bilim insanlarıyla proje ortağı olarak anlaşmaları gerekiyor. Tek taraflı proje başvuruları kabul edilmeyecek.

30 Mayıs saat 23.59’a kadar açık kalacak çağrı kapsamında, TÜBİTAK’a yapılacak proje başvurularının Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Projeler bekleniyor

Proje üst limitleri, finansmana uygun olan Türk ortaklar için genel giderler hariç 3 milyon lira, fon almaya uygun Çinli ortaklar içinse yaklaşık 5 milyon lira (1 milyon yuan) olarak belirlendi.

İş birliği kapsamında 8 projeye fon sağlanması planlanıyor. Projelerin süresi en fazla 36 ay olacak. Türk ortaklar için, desteklenen her ortak araştırma projesinde uluslararası ziyaretlerin toplam süresi yılda 60 günü geçemeyecek.

Araştırmacı gönderen taraf, seyahat, konaklama ve harcırahlarla ilgili tüm maliyetleri kendi yönetmeliklerine göre karşılayacak.

Proje teklifleri bilimsel ve teknolojik mükemmellik, metodoloji, proje yönetimi, ikili iş birliğinin önemi ve etki kriterlerine göre değerlendirilecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.