enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

TürkiyeAvrupa ticareti çoklu taşımacılık uygulamalarıyla güçlenecek

TürkiyeAvrupa ticareti çoklu taşımacılık uygulamalarıyla güçlenecek
REKLAM ALANI
11.04.2025
0
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ne göre, küresel tedarik zincirlerinde, COVID-19 salgını, jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşları gibi faktörlerle önemli değişiklikler yaşandı.

Salgın döneminde mikroçip, tıbbi malzeme ve gıda gibi kritik ürünlerin tedarikinde yaşanan sıkıntılar, ülkeleri tedarik zincirlerini daha esnek ve dayanıklı hale getirme konusunda stratejiler geliştirmeye zorladı. Jeopolitik gerilimler de küresel tedarik zincirlerindeki değişimlerde önemli rol oynadı.

Küresel tedarik zincirlerinde son yıllarda yaşanan aksaklıklar, şirketlerin ve ülkelerin tedarik stratejilerini yeniden değerlendirmesine yol açtı.

Bölgesel ekonomik entegrasyon güçlendirilecek

Türkiye de son yıllarda küresel ekonomide daha etkin rol oynama yolunda önemli adımlar attı. Stratejik coğrafi konumu, ülkenin küresel tedarik zincirlerinde önemli oyuncu olma potansiyelini gösterdi.

Türkiye, bu avantajlarını pekiştirmek için yenilikçi stratejiler ve uluslararası ittifaklar geliştirerek küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu artırmayı hedefliyor. Ülke, tarihi mirası ve jeopolitik sorumluluğu doğrultusunda, Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasında kalkınma ve ticaret koridorları inşa ederek bölgesel ekonomik entegrasyonu güçlendirmeyi planlıyor.

Koridor bağlantılarıyla ticaret kolaylaşacak

Basra Körfezi’nde Faw Limanı’ndan Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu ve Asya-Avrupa güzergahındaki Hazar Geçişli Orta Koridor’un bir başka kolunu teşkil edecek Zengezur-Nahçıvan-Kars bağlantısı, ticaretin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir kalkınma için stratejik bir altyapı oluşturacak.

Lojistik altyapısının güçlendirilmesi, Türkiye’nin küresel ticaretteki rolünü daha da artıracak. Lojistik merkez sayısının ve etkinliğinin artırılması, bunun yanında sanayi alanlarının liman ve demir yolu hatlarıyla bağlantılarının güçlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca, Türkiye-Avrupa ticaret hattında çoklu taşımacılık uygulamalarının hayata geçirilmesi ve uluslararası demir yolu bağlantılarının iyileştirilmesi, ülkenin lojistik kapasitesini geliştirecek. Bu stratejiler, Türkiye’nin ticaret hacmini ve rekabet gücünü önemli ölçüde artıracak.

Ayrıca Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde TÜBİTAK, KOSGEB ve TSE gibi kurumlar aracılığıyla sanayileşme tecrübesini Türk Devletleri, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle paylaşacak. Bu adımlar, ülkenin bölgesel ekonomik işbirliği ve teknolojik liderlik rolünü güçlendirecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.