enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Türkiye’nin Ay hamlesi diğer ülkelerin de dikkatini çekiyor

Türkiye’nin Ay hamlesi diğer ülkelerin de dikkatini çekiyor
REKLAM ALANI
27.02.2025
0
A+
A-

Uzay çalışmalarında çeşitli ülkelerle işbirliği yapan Türkiye, şimdi de Ay görevi için İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü ile çalışmalarını sürdürüyor.

İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Güneş Sistemi ve Uzay Teknolojileri Programları Direktörü Prof. Stas Barabash, Temmuz 2022’den beri Türkiye’nin ilk Ay görevi kapsamında TÜBİTAK UZAY ile işbirliği yaptıklarını aktardı.

İnsanlığın, yoğun bir Ay keşif çağına yeni adım attığına işaret eden Barabash, bu heyecan verici yolculukta Türk meslektaşlarıyla birlikte yer alma şansına sahip olduğu için mutluluk duyduğunu söyledi.

“Ay yüzeyindeki etkileşimi inceleyeceğiz”

Barabash, Türkiye’nin uzay alanına yönelik açıkladığı hedefler ve çizdiği yol haritasının oldukça dikkat çekici olduğunu belirterek, “Bu noktada Türkiye ile Ay görevi kapsamında iki ülkeye de fayda sağlayacak bir işbirliği geliştirdik. Birlikte Ay yüzeyine özel veriler toplayarak çeşitli bilimsel çalışmalar yapacağız. Üzerinde çalıştığımız bilimsel görev, çevresel ortamın Ay yüzeyiyle nasıl etkileşime girdiğini incelemek üzere yenilikçi bir teknik kullanıyor. Bu çalışma, Ay yüzeyinde su oluşumu ve yerel manyetizmaların Ay çevresindeki plazma üzerindeki etkileriyle ilgili temel sorulara yanıt arayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu ay Ankara’da düzenlenen 3.⁠ Ay Bilim Çalışma Grubu toplantısına da katıldığını aktaran Barabash, Ay görevinde kaydedilen önemli ilerlemeyi bu sayede daha net görebildiğini söyledi.

“Türkiye’de uzay alanına ilgili genç kitle yetişiyor”

Barabash, toplantının Türkiye’deki uzay keşif camiasının büyümesine tanıklık etmek ve ülkenin bu alandaki potansiyelini gözlemlemek açısından heyecan verici olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“TÜBİTAK UZAY liderliğindeki ekibin heyecanı ve yüksek profesyonelliği, bu işbirliğini hem üretken hem de heyecan verici hale getirdi. Türkiye’de şu anda özellikle uzay ve havacılık alanında oldukça ilgili bir genç kitle yetişiyor. Bu da uzay teknolojileri alanındaki çalışmaların sürdürülebilir olması açısından olmazsa olmaz. Dolayısıyla biz Türkiye’nin Ay projesi kapsamında çalışmak isteyen Türk öğrencileri doktora çalışmaları yapmak üzere İsveç’e davet ediyoruz, onlarla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.