enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Türkiye’nin üçüncü deprem enstitüsü, fayların kesiştiği noktanın sismik hareketlerini izliyor

Türkiye’nin üçüncü deprem enstitüsü, fayların kesiştiği noktanın sismik hareketlerini izliyor
REKLAM ALANI
30.04.2025 11:31
0
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2022’nin son çeyreğinde kurulan ve Türkiye’nin bu alandaki üçüncü enstitüsü olan Erzincan’daki merkezde, depremle ilgili ölçümlerin değerlendirilmesi ve bu alanda teknolojilerin geliştirilmesi için bilimsel çalışmalar yapılıyor.

Uluslararası alanda tecrübeye sahip akademik kadroyu bünyesine alan enstitü, bu yılın şubat ayında ilk sismik ölçümünü gerçekleştirdi.

Bölgede uzun yıllardır büyük sismik aktivitesi bulunmayan Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu faylarının kesiştiği Yedisu bölgesinde incelemelerini artıran enstitü, yıkıcı depremlerin bırakacağı hasarlara karşı ölçümleri değerlendiriyor.

Türkiye'nin üçüncü deprem enstitüsü, fayların kesiştiği noktanın sismik hareketlerini izliyor

“Herkesin deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor”

EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, bölgede kurulan mobil sismograflar aracılığıyla sismik veriler almaya başladıklarını söyledi.

Enstitünün yapacağı bilimsel çalışmalarla ülkeye katkı sunacağını ifade eden Levent, şöyle konuştu:

“Deprem kuşağında olan Anadolu’nun birçok ilinin, başta Erzincan olmak üzere depreme hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bu nedenle yediden yetmişe herkesin deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği kanısındayım. Bu konuya Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve enstitü olarak daha fazla önem veriyoruz. Deprem Teknolojileri Enstitüsünün kurulmasında emeği geçen başta YÖK Başkanı Prof. ​Dr. Erol Özvar’a ve açılması için kararnameyi imzalayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim.”

“İlk sismik veri kaydımızı 15 Şubat 2025’te gerçekleştirdik”

EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden ise deprem bölgesinde bulunduklarını söyledi.

Erzincan’ın 1939 ve 1992 depremleriyle afetleri çok içselleştiren bir şehir olduğunu anlatan Özden, şunları kaydetti:

“Enstitümüzün kuruluşu, esasında yaşadığımız coğrafyanın bir neticesi. Ben bazen konuşurken ‘Erzincan büyük depremlerin yurdu’ diye tanımlıyorum. Enstitümüz kurulduğundan kısa bir süre sonra Kahramanmaraş depremlerini yaşadık. O dönem çok sıkıntılı bir dönemdi. Biz bazı adımları 2025 yılı itibarıyla atabilir hale gedik. İlk sismik veri kaydımızı 15 Şubat 2025’te gerçekleştirdik. Bu kayıt, Yedisu fayının 15 Şubat’taki aletsel büyüklüğü 4,9 olan depremin kaydı. Bu kayıt Deprem Teknolojileri Enstitüsünün ilk kaydı ve bizler için çok önemli. Bunu tarihe bir not düşmek istedik.”

Özden, enstitü olarak çalışmalarına kapsamlı bir şekilde devam ettiklerini vurgulayarak, “Biz esasında enteresan bir coğrafyada oturuyoruz. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın kesiştiği bir bölgedeyiz. (Geçmişte) Sismik aktivitenin çok yüksek ve depremlerin çok yıkıcı olduğu bir bölgedeyiz. Dolayısıyla Deprem Teknolojileri Enstitüsü, bir şekilde depremin herhangi bir aşamasına ve herhangi bir noktasına çözüm üretmek amacıyla kurulmuş. Topladığımız verinin herkes tarafından paylaşılması çok önemli.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.