enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5669
EURO
43,6507
ALTIN
4.009,71
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Uçuk ileri yaşlarda kabusunuz olabilir

Uçuk ileri yaşlarda kabusunuz olabilir
REKLAM ALANI
02.05.2025
0
A+
A-

Bilim insanları uçuk virüsünün yaşlı insanların beyinlerinde bulunabileceğini ortaya çıkardı.

Herpes Simpleks Virüsü Tip 1, çocukluktan itibaren vücutta saklanır ve zaman zaman uçuk olarak ortaya çıkar.  Bu, uzun süredir tamamen mikroptan arınmış olduğu düşünülen beynin, “kan-beyin bariyeri” adı verilen koruma mekanizmasına rağmen bir virüs barındırabileceğine dair ilk net işaret oldu.

Bilim insanlarının keşfettiği çok daha çarpıcı konu Alzheimer riskini artıran belirli bir gen varyantına sahip olan ve bu virüsle enfekte olmuş kişilerin riskinin kat kat fazla olduğuydu.

Bilim insanları virüsün yıllarca, hatta on yıllarca vücutta çoğunlukla uykuda kaldığına inanıyor.

Ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde, bağışıklık sistemi zayıfladığında, beyne girebilir ve orada yeniden aktive olabilir.

Bu gerçekleştiğinde, beyin hücrelerine zarar verir ve iltihaplanmayı tetikler.

Bazı insanlarda Alzheimer’a yol açan türde hasarlara neden olabilir.

Daha sonra bu proteinlerin yapışkan kümelerinde Alzheimer hastalarının beyinlerinde bulunan virüsün DNA’sını tespit eden bilim insanları, antiviral tedaviler ile  laboratuvarda bu hasarı azalttı ve bu da ilaçların bir gün hastalığı yavaşlatmaya veya hatta önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürüyor.
 

Zona Aşısı Yeni Bir İpucu Sunuyor

İngiltere’de yapılan çalışmada  zona aşısı olanların demans geliştirme olasılığı daha düşük olduğu belirlendi.

Stanford Üniversitesi liderliğindeki yeni bir çalışma da benzer sonuçlar verdi.

Araştırma, yaygın enfeksiyonların önlenmesinin Alzheimer riskini azaltabileceğine dair uzun süredir savunulan tezi destekliyor.

Diğer çalışmalar enfeksiyonların gerçekten bir risk olduğunu ve bazı aşıların Alzheimer’a karşı koruyucu olduğunu gösterdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.