enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7496
EURO
43,6555
ALTIN
4.152,72
BIST
9.388,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
19°C
Samsun
19°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C

Venüse ulaşamayan uzay aracı Dünyaya düşecek: Risk ne kadar büyük?

Venüse ulaşamayan uzay aracı Dünyaya düşecek: Risk ne kadar büyük?
REKLAM ALANI
08.05.2025 07:41
3
A+
A-

Uzay aracı “Kosmos 482” olarak adlandırılıyor. Hangi parçanın Dünya’ya döneceği kesin olarak bilinmese de, bilim insanları bunun iniş kapsülü olabileceğini düşünüyor.

Bu kapsül, Venüs’ün aşırı sıcaklık ve basıncına dayanacak şekilde üretildiği için, Dünya atmosferinden geçerken de sağlam kalabilir.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dr. Jonathan McDowell’e göre, eğer bu parça gerçekten iniş kapsülü ise, ısı kalkanı sayesinde Dünya’ya çarpması mümkün.

Ancak McDowell, “Bunun yere çarpması ihtimali düşük. Endişelenecek büyük bir durum yok ama kafanıza düşmesini de istemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Sovyetler’in Venüs yarışı

Kosmos 482, 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan Venera programının bir parçasıydı. Ancak araç, Dünya yörüngesinden ayrılıp Venüs’e doğru ilerleyemedi. Bunun üzerine, o dönemde başarısız görevler “Kosmos” adıyla kayıt altına alındı.

Aynı görev kapsamında fırlatılan bir diğer araç Venüs yüzeyine ulaşarak yaklaşık 50 dakika boyunca veri iletti. Ancak Kosmos 482 yörüngede kaldı. Uzmanlar, yörüngedeki davranışlarına bakarak şimdi düşmesi beklenen cismin, oldukça yoğun ve sağlam yapılı bir kapsül olduğunu değerlendiriyor.

Tehlike düşük ama sıfır değil

ABD merkezli Aerospace Corporation adlı kuruluşa göre, düşen parçanın insanlara zarar verme ihtimali 25 binde bir. Uzay çöpleri ve eski roket parçaları her yıl benzer şekilde atmosfere giriyor ve çoğu parçalanarak yok oluyor. Ancak bu kapsül, yapısı gereği daha dayanıklı olabilir.

Delft Teknik Üniversitesi’nden uzay trafiği uzmanı Marco Langbroek’e göre, cismin Dünya’ya düşebileceği coğrafi alan geniş: Afrika, Güney Amerika, Avustralya, ABD, Kanada’nın bazı bölgeleri, Avrupa ve Asya’nın çeşitli kesimleri risk altında. Ancak Dünya’nın yüzde 70’i okyanuslarla kaplı olduğu için, cismin denize düşme ihtimali daha yüksek.

Yetkililer uyarıyor: Dokunmayın

Uzmanlar, eğer kapsül karaya düşerse kimsenin yaklaşmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu tür eski uzay araçları tehlikeli yakıtlar içerebilir.

Aerospace Corporation’dan Parker Wishik, 1967 tarihli Uzay Antlaşması uyarınca, düşen parçanın mülkiyetinin hâlâ Rusya’ya ait olduğunu belirtiyor. Rusya, enkazı geri almak isteyebilir.

Wishik ayrıca, bu olayın uzay çöplerine karşı alınacak önlemlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı: “Uzaya gönderdiğiniz her şey, onlarca yıl sonra bile size geri dönebilir.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.