enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5669
EURO
43,6507
ALTIN
4.009,71
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Yapay zeka ile beynin dijital ikizi yapıldı

Yapay zeka ile beynin dijital ikizi yapıldı
REKLAM ALANI
12.04.2025
0
A+
A-

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, fare beyninin görsel korteksini taklit eden bir yapay zeka modeli geliştirdi. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, bu “dijital ikiz” farelerin film klipleri izlerken kaydedilen nöral aktiviteleriyle eğitildi.

Model, yeni görsel uyarılara nöronların nasıl tepki vereceğini doğru bir şekilde tahmin edebiliyor.

Dijital ikizle daha hızlı araştırma

Dijital ikiz, gerçek fare beyninin sanal bir kopyası. Prof. Andreas Tolias, “Doğru bir modelle çok daha fazla deney yapabilir, en iyilerini gerçek beyinde test edebilirsiniz” diyor. Bu, beyin araştırmalarını hızlandırabilir; yıllar sürecek deneyler saatler içinde tamamlanabilir.

Model, farelere Mad Max gibi aksiyon filmleri izletilerek eğitildi. Farelerin düşük çözünürlüklü görme yetisi, hareketli sahneleri algılamaya uygun. 900 dakikalık beyin aktivitesi verisiyle eğitilen model, her fare için özelleştirilebiliyor.

Sıradaki hedef insan beyni

Bu “temel model”, yalnızca eğitim verilerine değil, yeni uyarılara da genelleme yapabiliyor. Nöronların anatomik özelliklerini ve bağlantılarını tahmin edebiliyor. Tahminler, elektron mikroskobu görüntüleriyle doğrulandı.

Dijital ikiz, nöronların bağlantı tercihlerini de ortaya çıkardı. Nöronlar, aynı görsel uyarıya tepki veren nöronlarla bağ kurmayı tercih ediyor.

Araştırmacılar, modeli diğer beyin bölgelerine ve primatlara uygulamayı hedefliyor. Tolias, “İnsan beyninin bazı kısımlarının dijital ikizleri mümkün olabilir” diyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.