GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,2470
EURO
46,7961
ALTIN
4.321,03
BIST
10.225,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
30°C
Samsun
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Açık
30°C

Yapay zekada enerji krizi kapıda: Teknoloji devleri çözüm arayışında

Yapay zekada enerji krizi kapıda: Teknoloji devleri çözüm arayışında
REKLAM ALANI
16.07.2025 06:45
A+
A-

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre yapay zeka tamamen veri merkezlerine bağımlı ve bu merkezler 2030 yılına kadar dünya elektrik tüketiminin yüzde 3’ünü oluşturabilir. Bu oran, bugünkü seviyenin iki katı anlamına geliyor.

ABD merkezli danışmanlık firması McKinsey, yapay zekanın hızına yetişebilmek için tüm dünyada veri merkezi inşa etme yarışının başladığını ancak bu yarışın küresel bir enerji açığına yol açabileceğini belirtiyor.

“Sorunu çözmenin yolları var”

Michigan Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimi Profesörü Mosharaf Chowdhury, “Bu sorun çeşitli seviyelerde çözülebilir,” diyor.

Ona göre ya enerji arzı artırılmalı – ki bu zaman alıyor ve teknoloji devleri hâlihazırda bu yönde küresel arayış içinde – ya da aynı işlem gücü için daha az enerji harcamanın yolları bulunmalı.

Chowdhury’nin laboratuvarı, her bir yapay zeka çipinin ne kadar elektrik gerektirdiğini hassas şekilde hesaplayan algoritmalar geliştirerek enerji tüketimini yüzde 20-30 oranında azaltmayı başardı.

Verimlilikte yeni çağ: Akıllı sensörler ve sıvı soğutma

İki on yıl önce, bir veri merkezinin altyapısı (soğutma sistemleri gibi) sunucular kadar enerji tüketiyordu. Bugün bu oran yalnızca yüzde 10. Arup danışmanlık firmasından Gareth Williams’a göre bu büyük fark, verimliliğe odaklanmanın bir sonucu.

Artık birçok veri merkezi, tüm binayı tek tip soğutmak yerine, bölgesel sıcaklığı AI destekli sensörlerle izleyip sadece ihtiyaç duyulan alanları soğutuyor. Bu da hem su hem elektrik tüketimini gerçek zamanlı optimize etmeye olanak tanıyor.

McKinsey’den Pankaj Sachdeva’ya göre sıvı soğutma teknolojisi, sektörün gidişatını tamamen değiştirebilir. Bu sistemde soğutucu sıvı, doğrudan sunucuların içinden geçirilerek klasik enerji tüketen klimaların yerini alıyor.

Amazon Web Services (AWS), geçtiğimiz hafta Nvidia grafik işlemcilerini soğutmak için kendi sıvı soğutma yöntemini geliştirdiğini duyurdu. AWS Başkan Yardımcısı Dave Brown, “Mevcut veri merkezlerimizi yeniden inşa etmeden bu ölçeği destekleyecek sıvı soğutma kapasitesi yok,” dedi.

Çipler daha verimli ama enerji tüketimi yine de artacak

McKinsey uzmanlarına göre yeni nesil yongalar her zaman öncekilerden daha verimli. Purdue Üniversitesi’nden Yi Ding, yapay zeka çiplerinin daha uzun süre performans kaybı yaşamadan çalışabildiğini belirtiyor.

Ancak Ding’e göre çip üreticilerini, müşterilerin eski ekipmanları daha uzun süre kullanmasını teşvik etmeye ikna etmek “kârlılıklarından vazgeçmelerini istemek” anlamına geliyor.

Ding, daha verimli donanımın maliyetleri azaltabileceğini ancak toplam enerji tüketimini azaltmayacağını vurguluyor: “Enerji tüketimi artmaya devam edecek, ama belki biraz daha yavaş.”

ABD ile Çin arasında enerji yarışı

ABD için enerji, Çin karşısında yapay zeka alanında üstünlüğü korumak adına kritik bir unsur haline geldi.

Ocak ayında Çinli girişim DeepSeek, daha az güçlü çiplerle çalışan ve daha az enerji tüketen bir yapay zeka modeli geliştirdi. Model, ABD’deki en iyi sistemlerle aynı seviyede performans gösterdi.

DeepSeek mühendisleri, eğitim sürecinde enerji tüketimini azaltan farklı bir yaklaşım benimsedi. Üstelik Çin’in, yenilenebilir ve nükleer kaynaklar dahil olmak üzere enerji temininde ABD’den çok daha ileride olduğu düşünülüyor.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.