enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Yaşlılıkta teknoloji kullanımı demans riskini azaltabilir

Yaşlılıkta teknoloji kullanımı demans riskini azaltabilir
REKLAM ALANI
21.04.2025
0
A+
A-

Araştırmada, 50 yaş üzerindeki 411 binden fazla kişiyi kapsayan 57 ayrı çalışma incelendi. Çalışmaların tamamı farklı yöntemlerle yürütülse de, elde edilen genel sonuç teknoloji kullanımının bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını ortaya koydu.

Bilişsel bozulma riski yüzde 58 daha düşük

İstatistiksel analizler, teknoloji kullanan bireylerde bilişsel bozulma riskinin yüzde 58 oranında daha düşük olduğunu gösterdi. Ayrıca bu kişilerde yaşa bağlı zihinsel gerilemenin yüzde 26 ila 34 oranında daha yavaş ilerlediği saptandı.

Çalışma doğrudan nedensellik ilişkisi kurmamakla birlikte; teknoloji kullanımı, eğitim durumu, meslek ve sosyoekonomik koşullar gibi etkenler sabit tutulduğunda bile olumlu etkinin sürdüğü görüldü.

Beyni uyarıyor, sosyal bağlantıları artırıyor

Texas Üniversitesi’nden nöropsikolog Jared Benge, teknoloji kullanımının yaşlı bireylerde bilişsel sağlığı korumada önemli bir araç olabileceğini ifade etti. Benge’ye göre, yeni uygulamalar öğrenmek gibi zihni zorlayan eylemler beyin aktivitesini artırıyor.

Ayrıca sosyal medya ve görüntülü arama uygulamaları, yaşlı bireylerin sosyal bağlantılarını korumasına katkı sağlıyor. Bu da demans gelişimiyle yakından ilişkili olan yalnızlık duygusunu azaltıyor. Hatırlatıcı uygulamalar ise ilaç takibi ve sağlık randevuları gibi günlük işlevleri destekleyerek yaşlıların bağımsız kalmasına yardımcı oluyor.

Uzmanlar uyarıyor: Yakınlarınıza teknoloji öğretin

Scullin, teknolojiyle ilişkisini kesmiş yaşlı bireylerin bu konudaki tutumlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “Anne veya babanız teknolojiye mesafeliyse, belki bu yaklaşımı değiştirmenin zamanı gelmiştir,” diyen Scullin, sabırlı ve basit bir başlangıçla akıllı telefon ya da tablet kullanımlarının öğretilebileceğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçları Nature Human Behaviour dergisinde yayımlandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.