enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Avustralyalı adam, yapay titanyum kalp ile 100 gün yaşadı

Avustralyalı adam, yapay titanyum kalp ile 100 gün yaşadı
REKLAM ALANI
13.03.2025
0
A+
A-

Kimliğini açıklamayan 40’lı yaşlarındaki hasta, geçen Kasım ayında Sydney’deki St. Vincent Hastanesi’nde yapılan bir ameliyatla yapay kalbi aldı.

Şubat ayında ise cihazla hastaneden taburcu olan ilk kişi oldu ve kalp nakli için uygun bir donörün bulunmasıyla bu ay başında sağlığına kavuştu.

St. Vincent Hastanesi, Monash Üniversitesi ve cihazın üreticisi olan ABD-Avustralya ortaklı BiVACOR tarafından yapılan açıklamada, hasta, “iyileşmesinin iyi olduğu” belirtilerek, bu cihazın uzun süreli hayatta kalma imkânı sunduğu vurgulandı.

Yapay kalp cihazı, hâlâ deneme aşamasında olup genel kullanım için onay almış değil.

BiVACOR’un kurucusu ve cihazın mucidi Avustralyalı biyomühendis Daniel Timms, “Babasının kalp hastalığı nedeniyle ölümünün ardından bu cihazı icat etmek, yıllarca süren bir çabanın sonucunun meyvesini görmek gerçekten heyecan verici” dedi.

“BiVACOR ekibi, bu hayat kurtarıcı teknolojiyi hasta ve ailesine sunma cesaretlerinden dolayı çok minnettar.”

Cihaz nasıl çalışıyor?

BiVACOR Total Yapay Kalp (TAH), yalnızca tek bir hareketli parça içeriyor.

Manyetiklerle yerinde tutulan levitasyon rotoruyla çalışıyor. Titaniumdan üretilen bu cihazda, aşınmaya yatkın valfler veya mekanik yataklar bulunmuyor.

Yapay kalp, kalp yetmezliği olan kişilerin vücuda ve akciğerlere kan pompalamasını sağlıyor, böylece her iki ventrikül yerine geçiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kardiyovasküler hastalıklar her yıl dünya çapında yaklaşık 18 milyon kişinin ölümüne yol açarak, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor.

Yapay kalp, gelecekteki umut

Uzun vadeli hedef, cihazın, bağış yapılacak uygun kalp bekleyen hastalara yardımcı olarak daha fazla kişinin hayatını kurtarması.

2024 yılı itibariyle ABD Sağlık Bakanlığı’na göre yaklaşık 3 bin 500 kişi kalp nakli aldı, ancak aynı yıl 4 bin 400 kişi nakil bekleme listesine girdi.

Victor Chang Kardiyak Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Chris Hayward, BiVACOR kalbinin, “kalp nakilleri için tamamen yeni bir dönemi başlattığını” belirtti.

“Önümüzdeki on yıl içinde, bağışçı kalp bekleyemeyen hastalar için veya bağışçı kalp bulunamayan durumlar için yapay kalp alternatif olarak kullanılacak” dedi.

Cihaz, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin Erken Fizibilite Çalışması’nda da test edildi ve beş hasta bu cihazla başarılı bir şekilde tedavi edildi.

İlk test, geçen Temmuz ayında, son aşama kalp yetmezliği yaşayan 58 yaşındaki bir hastanın Texas Tıp Merkezi’nde cihazı almasıyla yapıldı.

Cihaz, donör bulunana kadar sekiz gün boyunca hastayı hayatta tuttu. Çalışma, cihazın güvenliğini ve performansını test etmek amacıyla yapılırken, 15 hasta ile daha genişletilmesi planlanıyor.

Avustralyalı hasta implantı, Monash Üniversitesi’nin Yapay Kalp Sınırları Programı çerçevesinde yapılan ilk implant oldu.

Bu program, kalp yetmezliği tedavisi için üç cihaz geliştirmeyi ve ticari hale getirmeyi hedefliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.