enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Bir Milletin Onur Savaşı: Kûtü’l-Amâre

Bir Milletin Onur Savaşı: Kûtü’l-Amâre
REKLAM ALANI

BİR MİLLETİN ONUR SAVAŞI: KÛTÜ’L-AMÂRE

(29 Nisan 1916)

Medînetülkût şeklinde adlandırılan Kûtü’l-Amâre, Bağdat ile Amâre arasında, Dicle Nehri kıyısında yer alır.

Kût, Hintçe’deki kot (kale) kelimesinden gelmektedir.

Kûtü’l-Amâre, Mazeraya adlı bir İlkçağ kasabasının bulunduğu yerde kurulmuştur.

1534’te Kanûnî Sultan Süleyman’ın Bağdat’ı fethi sırasında Osmanlı hâkimiyetine girdi.

1623’te İran Şahı I. Abbas tarafından kısa süreliğine ele geçirildi, 1638’de IV. Murad tarafından tekrar Osmanlı topraklarına katıldı.

1869’da İngiliz Lynch Şirketi, Bağdat-Basra arasında vapur işletme imtiyazı aldı. Kûtü’l-Amâre bu hatta istasyon olarak seçildi.

26 Eylül 1915’te I. Dünya Savaşı sırasında İngilizler General Townshend komutasında Kûtü’l-Amâre’yi işgal etti.

5 Aralık 1915’te Halil Paşa komutasında Osmanlı kuvvetleri kaleyi kuşatma altına aldı.

5 Nisan 1916’da İngilizler, Hindistan’dan Basra’ya gönderilen takviye birliklerle Felâhiye’de başlattıkları dört günlük taarruzda kuşatmayı yaramadı.

21-22 Nisan 1916’da gerçekleştirilen IV. Felâhiye Muharebesi de geri püskürtüldü.

Yapılan görüşmeler sonucunda Osmanlı kuvvetleri 2 milyon sterlin tazminat ile 13.309 kişilik İngiliz ordusunu teslim aldı.

Kûtü’l-Amâre zaferi I. Dünya Savaşı’nı etkiledi ve Bağdat’ı ele geçirme planları yapan İngilizlere büyük bir darbe vurdu.

Ancak bu askerî başarı, Haziran 1916’da Hicaz’da ortaya çıkacak olan İngilizlerin planladığı Şerif Hüseyin ayaklanmasını engelleyemedi.

1916 ve 1917 yıllarındaki savaşlar Osmanlı Devleti’nin bağlı bulunduğu tarafın başarısızlığı ile sonuçlandığından Ortadoğu tamamen kaybedildi.

Şubat 1917’de Kûtü’l-Amâre ve Mart ayında Bağdat İngilizlerin eline geçti.

Ağustos 1921’de Irak Devleti’nin kurulmasıyla Vâsıt muhafazasının merkezi oldu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.